22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dragana Jeckov danas u Saboru istakla da želja za manjinskim obrazovanjem ne sme biti problem

2 min read

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov u slobodnom govoru u Saboru istakla je važnost manjinskog obrazovanja za očuvanje manjinskog identiteta te podsetila na to da je nedavno uTavankutu u Srbiji položen kamen temeljac za izgradnju dečjeg vrtića na hrvatskom jeziku čestitavši hrvatskoj zajednici u Srbiji na iskoracima koje rade.

Dodala je i da je reč o većem projektu u okviru kojeg će biti obnovljena još dva vrtića u Subotici te kako srpska zajednica podržava “svaki napredak u obrazovanju hrvatske zajednice u Republici Srbiji jer time dolazi do poboljšanja statusa i položaja nacionalnih manjina u Srbiji i svojevrsne relaksacije odnosa”.

– Zato bih volela kada bi kod pojedinaca, pa i kod nekih koji sede u ovoj sabornici bilo više sluha i razumevanja za manjinsko obrazovanje. Ne može i ne sme biti problem želja roditelja i njihove dece da idu na nastavu na svom materinjem jeziku, da odlaze na ekskurzije koje će im proširiti znanja o matičnoj državi, da čuju nešto o istoriji svojih predaka. Ne budimo isključivi, pohvalimo činjenicu da i dalje postoje roditelji i deca koji se ne žele odreći svog identiteta, nego konzumirati zakonom garantovano obrazovanje na maternjem jeziku – istakla je Dragana Jeckov.

Više puta sam s ovog mesta govorila o važnost manjinskog obrazovanja. Praktično ga branila od onih koji ne razumiju njegov značaj i prednosti kako za pripadnike nacionalnih manjina, ali i za pripadnike većinskog naroda – istakla je Jeckov.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.