23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Domu Ocića u Dalju održan centralni deo međunarodnog književno-kritičarskog skupa “Jesen u Erdabovu”

4 min read

U okviru 9. međunarodnog skupa “Jesen u Erdabovu”, čiji je centralni deo održan u subotu, 14. oktobra u Domu Ocića u Dalju, otvorena je izložba minijaturne knjige “Minijatura na zrnu graška”.

Autor izložbe je Dejan Vukićević, srpski književnik, bibliotekar, bibliograf i urednik, koji je u Narodnoj biblioteci Srbije vodio Fond stare, retke i minijaturne knjige i jedan od učesnika ove manifestacije. Preminuo je prošle godine u 58. godini života, rekla nam je Jasmina Trifunac iz Narodne biblioteke Srbije.

– Ova izložba je rezultat dugogodišnjeg Dejanovog rada na zbirci minijaturnih knjiga iz Fonda narodne biblioteke Srbije. Kriterijum za odabir eksponata je veličina knjige jer minijaturna knjiga je specifična po svom formatu. Dimenzije te knjige su 100X100X100 milimetara. Ovde su predstavljene najmanje knjige koje postoje u fondu Narodne biblioteke Srbije – rekla je u izjavi medijima Jasmina Trifunac, koja je uz Dejanu Ocić zaslužna za vizuelnu koncepciju ove izložbe, postavljene u galeriji “Olajnica” u Domu Ocića. 

O stvaralaštvu Dejana Vukićevića govorili su njegovi saradnici i prijatelji. 

Minijaturnu knjigu “Semenjara” Đorđa Ocića predstavila je Svetlana Milašinović, sekretar redakcije “Letopisa” Matice srpske. U ovoj pripoveci o književnom stvaranju ogleda se sva veličina književnika Đorđa Ocića.

– Vidimo lektiru Đorđa Ocića koja je izuzetno razuđena i duboka, koju autor donosi na originalan način. Imamo i “priču u priči” koju Ocić stavlja u prvi plan. Pripovedni okvir je priča jednog starca. Deda svom unuku priča priču kako ga je čuvar polja lubenica sprečio da krade lubenice. To je priča koju je svako od nas slušao od svog dede, starijih rođaka ili prijatelja. Tom “pričom u priči” vidimo koliki je majstor pripovedač Đorđe Ocić. Imamo i alegoričan kraj te pripovetke koji govori da on celo vreme priča o stvaranju, a pritom je maestralno utkao motive iz narodne i savremene književnosti. Odao je počast onome čemu se on celog života vraćao. Bio je vrstan znalac filozofije, istorije i narodne tradicije. To je pokazao svojim delima, naročito pripovetkama – ističe Milašinovićeva.

Prikazan je i nagrađeni dokumentarni film “Dragović, manastir najhudije sreće” TV produkcije Zajedničkog veća opština, čija je autorka novinarka Vaska Radulović iz Polače kod Knina, s kojom je pre projekcije razgovarao njen kolega, novinar i urednik lista “Izvor” Slavko Bubalo.

Predsednica Udruženja “Đorđe Ocić” Dejana Ocić zahvalila se svima koji su finansijski i organizaciono pomogli ovu manifestaciju, koju udruženje organizuje u saradnji s Kulturnim i naučnim centrom “Milutin Milanković” iz Dalja.

– Organizaciji ove izložbe pomoglo je finansijskom podrškom Ministarstvo kulture Republike Srbije, a takođe su nam pomogli svojim učešćem i organizacijom predstavnici Narodne biblioteke Srbije. U organizaciji “Jeseni u Erdabovu” pomogla je i Opština Erdut – podvlači Ocićeva.

Drugi deo “Jeseni u Erdabovu” biće održan 10. novembra, kada će u saradnji s Bibliotekarskim društvom Srbije biti održan Međunarodni okrugli sto na temu “Formiranje specijalnih biblioteka i njihov značaj u naučno-istraživačkom procesu”.

Na kraju podsećamo da toponim “Erdabovo”, čiji je autor Đorđe Ocić, u sebi nosi prva početna slova mesta Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar.

Više u emisiji “Ognjište” koja je na našem programu u nedelju, 22. oktobra od 11 časova.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.