22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Banovcima proslavljen Međunarodni dan žena sa sela

3 min read

U Banovcima, kod hrama Prepodobne majke Paraskeve, u nedelju je obeležen Međunarodni dan žena sa sela, u organizaciji Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije. Više o ovoj manifestaciji, koja se održava već devetu godinu, rekla nam je saborska zastupnica i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.

– U okviru Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije Međunarodni dan žena sa sela 15. oktobar obeležavamo od 2014. godine. Ovo je deveta proslava, a sledeće godine obeležićemo jubilarnih 10 godina ove manifestacije – rekla je Jeckov, koja se zahvalila domaćicama iz Udruženja žena “Banovčanke”.

– Nije slučajno da smo danas u Banovcima, mestu koje je u julu ove godine zahvatilo olujno nevreme i nanelo veliku veliku materijalnu štetu. Žene iz SDSS-a uključile se u akciju pomoći ovdašnjem stanovništvu, kako bi sanirali posledice nevremena. Drago mi je što su na ovoj proslavi pored žena iz aktiva SDSS-a i udruženja žena uključena u projekat “Žene sa istoka”, čije je tri faze provelo Udruženje žena “Negoslavčanke” s ciljem povezivanja i osnaživanja žena – ističe saborska zastupnica Jeckov.

Udruženje žena “Banovčanke” osnovano je 2021. godine. Danas imaju 20 aktivnih članica, a predsednica je Jelena Ralić.

– Zaista smo se potrudile i srećne smo što nam je pružena prilika da budemo domaćice ovog skupa. Mi smo malo selo i nemamo adekvatne uslove za ovakvu proslavu kojoj prisustvuje 100-ak žena. Zahvaljujemo se parohu Nikoli Gvozdenoviću koji nam je omogućio da proslavu Međunarodnog dana žena sa sela organizujemo u crkvenom dvorištu – rekla je Ralićeva.

Uz Banovčanke, bogatom ponudom tradicionalne hrane, ručnih radova i drugih rukotvorina predstavile su se i žene iz Borova, Bobote, Trpinje, Negoslavaca, Markušice, Ostrova, Ade, Dalja, Bolmana, Belog Manastira i Vukovara.

Iz Borova su na proslavi učestvovale članice Aktiva žena SDSS-a Opštine Borovo i Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine. 

– Prezadovoljni smo i zahvalni na gostoprimstvu. Drago nam je što je proslava ove godine organizovana u Banovcima. Vrednim ženama sa sela želim da ostanu uporne u ostvarivanju svojih ideja i ciljeva i da nastave da se bore za svoj položaj u društvu – ističe predsednica Aktiva žena SDSS-a Opštine Borovo Senka Romić. 

Nakon predstavljanja štandova, za okupljene žene organizovane su različite zabavne i nagradne igre, poput najbržeg krunjenja kukuruza i nizanja papričica na konac, a potom je usledila degustacija proizvoda sa sela i zabava uz muziku uživo.

Proslavi su prisustvovali i mesni paroh Nikola Gvozdenović, predsednik Županijske organizacije SDSS-a Vukovarsko-sremske županije Dušan Jeckov, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević i zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.