25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Afrička svinjska kuga potvrđena i na području Osječko-baranjske županije

2 min read

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je izveštaje od strane Hrvatskog veterinarskog instituta kojima je potvrđen virus afričke svinjske kuge na ukupno tri objekta u naseljima Mrzović, Vrbica i Semeljci u opštini Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji.

Kako navode iz Ministarstva, u toku su aktivnosti uklanjanja životinja na objektima kao i detaljno epidemiološko istraživanje, s obzirom na činjenicu da je bolest potvrđena istovremeno u tri naselja na području županije u kojoj do sada nije bilo izbijanja bolesti.

Područje opštine Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji graniči s opštinama Vođinci i Ivankovo u Vukovarsko-sremskoj županiji koje su rešenjem bile određene kao zone zaštite zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja i u kojima se provode mere propisane Naredbom o merama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na sve posednike da se pridržavaju svih mera biosigurnosti, kako bi zaštitili svoje uzgoje.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link