17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Saborski klub SDSS-a osudio slučaj vezan uz nalog za uklanjanje nadgrobnog spomenika na ćirilici u mestu Poljica u Opštini Vrsi

4 min read

Opštinsko komunalno preduzeće u mestu Poljica u Opštini Vrsi, izdalo je nalog da se na mesnom groblju u roku od 15 dana ukloni nadgrobni spomenik na porodičnoj grobnici jer je ispisan na ćirilici, u protivnom, će to učiniti komunalno preduzeće. Saborski klub SDSS-a danas je osudio ovaj slučaj.

– Groblja su mesta gde se ravnopravno koristi i latinica i ćirilica. Imamo groblja gde su ista prezimena ispisana i latinicom i ćirilicom. Imamo i nadgrobne spomenike na kojima se nalazi i latinica i ćirilica. I nikad nigde i niko do sada nije osporavao ćirilično pismo na nadgrobnim spomenicima. Ova pogrešna namera lokalnih komunalnih preduzeća nema nikakvo utemeljena na zakon. Ja se nadam da će se opština i njihovo lokalno komunalno preduzeće dozvati razumu i da će odustati od namere da naruše mir pokojnika i suživot građana opštine Vrsi – rekao je predsednik SDSS-ovog kluba zastupnika Boris Milošević.

Saborska zastupnica Dragana Jeckov je istakla da postoje mnogo pitanja na koje bi trebali odgovor dati predstavnici Opštine Vrsi.

– U pitanju je jedan klasičan primer nakaradnog tumačenja i izvrtanja vrlo jasnih pravnih normi, a sve sa ciljem diskriminisanja nacionalne manjine, u ovom slučaju srpske nacionalne manjine i zato smo mi danas ovde kako bismo ukazali javnost na štetnost i ovakvog načina delovanja – istakla je Jeckov i upitala na koji bi se način u toj opštini reagovlo da je u pitanju nadgrobni spomenik pripadnika bugarske ili makedonske nacionalne manjine koji bi takođe bili ispisani ćirilicom.

– Naš Ustav je vrlo precizan i u svom članku 15 stavak 4 kaže da se pripadnicima nacionalnih manjina izrekom se garantuje slobodno služenje svojim jezikom i pismom. Ovaj slučaj za koji se nadamo da će biti izolovan, da će biti pozitivno završen, u svakom slučaju smatramo da je žalostan da je sramotan i da je opasan – smatra Jeckov.

Da neko službeno osporava pravo porodici pokojnika da ga sahrani u skladu s onim što je zagarantovano Ustavom ove zemlje, neverovatno je i predesdniku SDSS-a Miloradu Pupovcu koji je pojasnio da je pokojnik sahranjen prema obredu Srpske pravoslavne crkve koja s Hrvatskom ima ugovor i koji joj garantuje slobodu obreda na njihovom na jeziku i pismu.

– Rečeni, a neimenovani direktor komunalnog preduzeća inače po nizu osnova meni dragih Vrsi, očigledno je bio rukovođen namerom u kojoj je očigledan manjak znanja, poznavanja zakonskih propisa u Republici Hrvatskoj, a prisutan višak uverenja i loših osećaja i loših namera. Koji loši osećaji, loše namere su obeležili jedan period našeg političkog života? Reč je o periodu od 2014. pa do 2018./2020. godine iz koga smo se jedva izvukli i u koje nas ovaj pojedinačni slučaj želi vratiti i to na kojem mestu, na mestu mira pokojnika – rekao je Pupovac naglasivši da dopis direktora komunalnog preduzeća opštine Vrsi nije zakonit.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.