30/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Rekreativnim aktivnostima učenika u Vinkovcima obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja

4 min read

U organizaciji Komisije za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih zavisnosti Vukovarsko-sremske županije, a u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo naše županije te učenicima Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i Poljoprivredno šumarske škole, juče je na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja. Rekreativnim programom organizatori su kao cilj postavili poticanje dece na zdrave životne navike i izbore, kako bi se ukazalo na mentalno zdravlje kao ključan deo naših života, rekla je Matea Mauer, psihologinja u županijskom Zavodu za javno zdravstvo i članica ove komisije.

– Događa se vrlo uspšena saradnja sa OŠ Ivan Goran Kovačić čiji drugi razred predvodi ovu aktivnost, kroz zumbu i male aktivnosti koje nam pružaju pozitivan primer kako svi u danu možemo pronaći kratko vreme za nekakvu fizičku aktivnost za koju znamo da veoma dobro utiče na naše celokupno zdravlje, kako fizičko tako i mentalno. Možemo reći da nemamo zdravlja bez mentalnog zdravlja – rekla je Mauer te istakla da se uglavnom fokusiramo na zaštitu fizičkog zdravlja, a često zanemarujemo mentalno zdravlje.

– Jako retko tražimo pomoć što je loše jer se većina mentalnih bolesti može prevenirati ako reagujemo na vreme, na prve simptome i poteškoće koje nam se jave. Još uvek je prisutna predrasuda prema mentalno bolesnim osobama što je krivo. Svi trebamo raditi pa i kroz ovakve akcije pokazati da je mentalno zdravlje ključan deo našeg života, da ga moramo čuvati, da moramo reagovati ukoliko se jave poteškoće na tom planu, potražiti, stručnu pomoć. Ako se kod dece i mladih pojave prvi simptomi mentalnih teškoća, mogu potražiti pomoć svojih roditelja, podeliti s njima šta se događa, stručnim službama u školama, učiteljima koji velike deo vremena provode s njima. Na taj način mogu podeliti svoje probleme s nekim jer najčešće i to deljenje problema skida kamen s leđa i onda nam olakšava da potražimo daljnju stručnu pomoć, ukoliko je ona potrebna – zaključila je Mauer.

Rekreativni program posetio je i vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić.

– Danas je dan koji smo posvetili kako mentalnom, tako i fizičkom zdravlju. Pokušavamo poučiti decu kako reći ne u životu svemu onome što im se može desiti. Takav je i slogan ove akcije. Učenici OŠ Ivan Goran Kovačić i Poljoprivredno šumarske škole su nam došli pokazati da brigom o fizičkom, brinemo i o mentalnom zdravlju. Uz poruke koje šaljemo, mislim da je to dobar pokušaj kako deci usaditi dobre i moralne vrednosti – rekao je župan Dekanić.

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se 10. oktobra svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svetska federacija za mentalno zdravlje u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Cilj mu je potaknuti na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promovisanje mentalnog zdravlja.

S.M.

Izvor foto: Fb stranica VSŽ

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.