30/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Dalju od 9. do 15. oktobra “Dani svemira”

3 min read

S ciljem popularizacije nauke i razvoja STEM veština kod dece i mladih, u Kulturnom i naučnom centru “Milutin Milanković” u Dalju od 9. do 15. oktobra održavaju se “Dani svemira”.

U sedam dana trajanja ove manifestacije, svako veče od 17 časova posetioci će imati priliku da pogledaju stalnu izložbenu postavku o životu i delu naučnika Milutina Milankovića. Od 18 časova počinju interaktivna predavanja o svemiru, a u 19 časova Mala astronomska opservatorija, odnosno obuka u radu s teleskopom i posmatranje zvezdanog neba, najavio je upravnik KNC “Milutin Milanković” Đorđe Nešić.

– “Dani svemira” se obeležavaju na svetskom nivou, obično od 4. do 10. oktobra. KNC “Milutin Milanković” je proteklih godina sporadično obeležavao “Dane svemira”. Ove godine to radimo u okviru projekta “Razvijamo STEM okruženje – RaSTEMo”, čiji je nosilac Hrvatska udruga inovatora – poduzetnika (HUIP) iz Osijeka, a partneri na projektu su PORC, Opština Erdut, Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković”, udruženje “Zajedno za zajednicu” iz Dalja i Sveučilište J.J. Strossmayera iz Osijeka – rekao je u izjavi medijima Đorđe Nešić.

U program je uključeno pet škola s područja Osječko-baranjske županije.

– Imamo pet teleskopa, koje smo upravo postavili u dvorište rodne kuće Milutina Milankovića. Jedan je u astronomskoj opservatoriji. Od tih pet, tri mogu da zavire u duboki svemir – otkriva Nešić.

Direktorica Preduzetničko-razvojnog centra Opštine Erdut Bojana Orsić pozdravila je aktivnosti na projektima “Razvijamo STEM okruženje – RaSTEMo” i “KOZMOS” čiji je nosilac Osnovna škola Dalj.

– Zahvaljujući projektu “Razvijamo STEM okruženje – RaSTEMo” KNC “Milutin Milanković dobiće značajnu opremu. Deo te opreme postavljen je u maloj astronomskoj opservatoriji, a drugi deo opreme stiže ove nedelje – rekla je Orsićeva.

Napominje da je prvi projekat vredan više od 300 hiljada, a drugi preko 500 hiljada evra. Pored opreme koju će dobiti KNC “Milutin Milanković” predviđena je izgradnja vanjske STEM učionice u OŠ Dalj, što će doprineti razvoju i popularizaciji nauke na području erdutske opštine.

D.Z.

Foto: Fb Centar za mlade Dalj

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.