22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održan 17. Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada: Jagoda Krstinić – pobednica gužvarijade

5 min read

U organizaciji Srpskog kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Dalja, Opštine Erdut i Turističke zajednice Opštine Erdut u Dalju je kod mesnog Doma kulture, održana 17 tradicionalna manifestacija “Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada”.

– Izuzetno sam zadovoljna sajmom, pogotovo jer je bilo dosta raznovrsnosti što se tiče kulturno-umetničnog programa. Mi smo zaista imali puno gostiju i Slovaka i Mađara, Hrvata, Srba, Bošnjaka. Ta multikuluralnost je kod nas kao i uvek zastupljena tako da smo zadovoljni i odazivom, bilo je 13 društava i to nam je sasvim u redu. Nekad smo znali imati više. Na žalost ove godine je tako, ali za ovakvu jednodnevnu manifestaciju mislim da je to sasvim dovoljno – rekla je Jasmina Kolundžić predsednica SKUD-a “Branko Radičević” Dalj.

Manifestacija je otvorena spletom dečjih igara u izvođenju najmlađe grupe domaćinskog SKUD-a, istakla je voditeljka folklornih sekcija Đurđica Kikanović.

– Drugi blok programa nakon svih učesnika otvorila je velika grupa, to je prvi ansambl KUD-a “Branko Radičević” sa igrama iz Pčinje. To nam je na repertoaru već duži period, možda dve godine, a skoro pa premijerno smo zatvorili ovaj sajam sa koreografijom “Lepe li su nano Gružanke devojke” u izvođenju prvog ansambla. Zanimljivo je to da je premijerno bilo u Crnoj Gori letos u Baru smo s tim nastupali, ovo je drugi put, ali za našu domaću publiku može se reći da je premijerno – istakla je Kikanovićeva.

Posetioci su imali priliku da uživaju u bogatoj eko-etno i gastro ponudi, od ribljih i mesnih specijaleiteta, do krofni, langošica, kolača i palačinki.

Kao i proteklih godina održano je i takmičenje u pravljenju najbolje gužvare – tradicionalnog kolača od maka ili orasa i dizanog testa. U konkurenciji 20 ekipa i pojedinaca titulu najbolje gužvare ponelo je novoosnovano Udruženje žena i penzionera Dalj, čija je predstavnica Jagoda Krstinić umesila najbolju gužvaru.

– U pravljenju gužvare, nema tajne, treba brašno, germa, malo vode onda oraha ili maka. Testo se razvuče i posipa, umota u štrucu i peče. Nisam prošle godine učestvovala, ove godine sam prvi puta i odmah pobednica. Puna sam sreće, od radosti bih plakala koliko sam srećna – rekla nam je pobednica Jagoda Krstinić.

– Učestvovanje i pobeda nam znači puno, ne pobeda kao nagrada nego zato što smo novo udruženje koje je osnovano pre dva meseca i što smo puno aktivni i zato nam je posebno drago što jedna naša članica udruženja Jagoda Krstinić pobednica – izjavila je za naš radio Branka Sundić Simić, predsednica Udruženja žena i penzionera Dalj.

Drugo mesto u gužvarijadi pripalo je Udruženju roditelja “Sunce” iz Mrzovića, a treće Milki Lukić iz Borova. Organizator je za takmičare pripremio prigodne nagrade.

Na Sajmu starih zanata, običaja svoju ponudu starih predmeta od drveta predstavio je Željko Grujuć iz Borovoa naselja, koji ističe da je sve njegovih ruku delo.

– Nije ništa kineski proizvod. To je recimo kao zastarela tehnologija. Najbolje idu olovke i igračke za decu mačevi, puške i slično. Sve rezbarim u drvetu. Nemam nikakav poseban stroj, to je sve ručni alat. Na sajmu učestvujem još od 2013. godine i dobro je – priča Grujić.

Kao i proteklih godina na sajmu su se predstavili učenici Srednje škole Dalj, pri kojoj deluje Učenička zadruga koju vodi profesorica Lidija Jagodić.

– Drago nam je što smo na sajmu, što je lepo vreme i što se okupio veliki broj ljudi. Najbolje su nam se danas pokazale sveže jagode čijim ukusom su posetioci bili oduševljeni. Uzgajamo ih u školskom plasteniku. Pored svežih jagoda, nudimo slatko od jagode, bundeve, ukrasne tikvice, razne likere, daske za posluživanje i mnogo različitih proizvoda koji su rezultat vrednih ruku naših učenika. Likere učenici prave pod strogim nadzorom nastavnika. Kao školi nam je dozvoljeno da likere proizvodima u flašicama u edukativne svrhe – ispričala nam je profesorica Jagodić za vreme održavanja sajma.

Jasmina Kolundžić, predsednica SKUD-a “Branko Radičević” Dalj sajam je svečano zatvorila te pozvala prisutne na zajedničku večeru uz muziku uživo.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.