23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru počeo dvodnevni naučni skup “Prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj”

4 min read

– Vekovna prisutnost srpskog naroda na prostoru koji je omeđen državnim granicama Republike Hrvatske izrodila je specifičnu kulturu koja je proizvod generacijskog suživota sa pripadnicima drugih naroda i koja ima niz specifičnosti u odnosu na kulturu Srba koji žive na prostoru matične države. Međutim, prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj tek su površno istraženi – rekao je na otvaranju naučnog skupa “Prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj”, koji se danas i sutra održava u Srpskom domu u Vukovaru, sekretar naučnog skupa i predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština Veljko Maksić.

Zajedničko veće opština po prvi put organizuje naučni skup na ovu temu.

– To je neistražena tema i vapi za ovakvim događajima. Na skupu će danas i sutra biti predstavljeno 35 izlaganja izlagača iz pet zemalja. Mnogi naši istraživači i saradnici su eminentni stručnjaci u svom području i verujem da će skup doprineti rasvetljavanju prošlosti i kulture Srba u Republici Hrvatskoj – istakao je Maksić u izjavi medijima.

Prvi izlagač na naučnom skupu bio je profesor doktor Boris Stojkovski sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, čiji naučni rad govori o posedima srpskih srednjovekovnih velikaša, među kojima su i Brankovići.

– Katarina Kantakuzina Branković, kao predstavnica porodice Branković, bila je značajna feudalna posednica. Za naseljavanje Srba na području tzv. Bele krajine, graničnog prostora između današnje Hrvatske i Slovenije, delimično je zaslužna i Katarina Kantakuzina, celjska grofica, posednica Zagreba, Samobora i nekih drugih mesta Križevačke županije. Brankovići su imali posede i u Sremskoj županiji. Pomenuću i Jakšiće, koji su u Slavoniji, oko Korođa, imali svoje posede. Ima ih još. Možemo ih pratiti još od 12. veka, kada je ban Beloš postao ban Hrvatske i Dalmacije. Jedan kontinuitet koji se završava i sa Stefanom Štiljanovićem, zaštitnikom i patronom Eparhije osečkopoljske i baranjske, koji je bio prefekt Valpova. Sve ovo govori o vekovnoj prisutnosti uglednih Srba na ovom prostoru – rekao je prof.dr Stojkovski.

Naučni skup “Prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj”, koji će biti realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, otvorio je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

– Cilj ovog skupa nije samo očuvanje kulturnog, nacionalnog i verskog identiteta Srba u Hrvatskoj, već i predstavljanje naše zajednice široj javnosti, upoznavanje većinskog i drugih naroda s našom kulturom, tradicijom i doprinosom u razvoju Hrvatske. Nadam se da ćemo i narednih godina organizovati ovakve naučne skupove, koji će doprineti i boljem položaju pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj – poručio je predsednik ZVO Drakulić.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.