17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Izložba, predavanje i predstava o srpskom naučniku Mihajlu Pupinu predstavljeni u Srpskom domu u Vukovaru

5 min read

U prepunoj sali Ustanove u kulturi Srpski dom sinoć je održan program “Šta je nama dao Pupin”. Tom prilikom prvo je otvorena izložba na kojoj su prikazani patenti i izumi velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina. Publika je zatim imala priliku da se upozna sa radom Doma kulture i Memorijalnog kompleksra u “Mihajlo Pupin” u Idvoru koji je predstavio direktor ove ustanove Svetislav Zakić. Ljupka Morišan, vodič u Memorijalnom centru koji je posvećen Pupinu, a koji se nalazi u Idvoru – mestu rođenja ovog velikana imala je ulogu da predstavi lik i delo Mihajla Pupina.

– Možemo reći da nam je Pupin mnogo toga dao, dao nam je sebe kroz nauku dao, je 41 osnovni patent koji su do danas otkriveni, na tih 41 računaju se oni izvedeni kada se se prijavljuju u drugim državama, dakle preko 135 patenata. Što se tiče nauke svi su uglavnom iz oblasti telefonije i telegrafije. Što se tiče njegovog profesorskog rada on je u svom profesorskom veku koji je trajao punih 40 godina predavao je na Kolumbija univerzitetu, uspeo je da iznedri četiri  zapravo prijavljena tri Nobelovca koja su dobila Nobelovuu nagradu, za fiziku on je bio njihov direktni mentor. Bio je naš najveći lobista kojeg je Srbija ikad imala jer je uspeo da menja granice  kada se završio taj pogubni rat, Prvi svetski kada se pravio Versajski sporazum. On je uspeo da poništi granice koje su saveznici uspeli da naprave kako je njima odgovaralo da naprave preraspodelu teritorija zahvaljujuću njegovom prijateljstvu sa Vudru Vilsonom koje je datiralo još iz njegovih studentskih dana – rekla je ovom prilikom kustosica Morišan.

Istoričar i fizičar Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” iz Pančeva inače se bavi životom i delom ovog velikog naučnika takođe je imao priliku da predstavi njegov rad.

– Pupin je imao svoje doprinose kako u inžinjerskom naučnom smislu preko tih Pupinovih kalemova tako u profesorskom smislu jer je ceo život je proveo na Kolumbija koledžu posle univerziteta kao profesor. Bio je prvi konzul naš u Americi i njegovo bavljenje srpskim pitanjem u Americi je višeznačno, bio je veliki dobrotvor, mnogo sredstava je dao mnogima da pomogne da ovim prostorima i to je ona njegova specifičnost – istakao je Cucić.

Ovom prilikom izvedena je i predstava „Pupin – istorija velikana“. Komad je urađen na osnovu autobiografije Muhajla Pupina „Od pašnjaka do naučenjaka“ za koju je ovaj velikan dobio Pulicerovu nagradu 1924. godine. Režiju je, prema tekstu Ružice Vasić, uradio Fuad Tabučić, koji tumači starog Pupina koji svojoj ćerki priča o svom životu i naučnim dostignućima. Predstava je prilagođena i mlađoj publici koja iz nje može mnogo toga da nauči o životu čuvenog srpskog naučnika i pronalazača.

– Probali smo da napravimo priču, pre svega trebao bih da pomenem Ružicu Vasić to je devojka koja je dramatizovala ovu našu priču o Pupinu i koja je onako najviše kriva, po meni, što predstava ima taj neki vrlo pozitivan i povoljan, dobar rezultat da ovo nije priča samo o Pupinu. Ono što je najlepše u stvari priča o svima nama o tome da negde moramo, što se bojim se da današnji mladi to nismo uspeli, da ih naučimo i da im to predamo da se borimo za svoje snove, da damo sve od sebe da imamo volje i za odricanjem i da spavamo dva sata dnevno i da se ne igramo, da zaboravimo na mobilni telefon, ali da negde jurimo prema tim svojim snovima ma šta to bilo – zaključio je glumac Tabučić.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.