22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru obeleženi Dečja nedelja i Međunarodni dan deteta

3 min read

Manifestacija “Dečja nedelja” tradicionalno se održava svake godine u prvoj nedelji oktobra, a vukovarski vrtići obeležili su je nizom aktivnosti poput dečjih foruma, pisanja poruka odraslima, radionicama, izložbama i dečjim predstavama. Danas su, tim povodom, na glavnom gradskom trgu u Vukovaru Dečji vrtići Vukovar 1 i Vukovar 2 u saradnji s Gradom Vukovarom obeležili Dečju nedelju i Međunarodni dan deteta pod motom „Ljubav deci pre svega.


– Bitno nam je da ukažemo koliko je važno ulagati u decu jer su deca naša budućnost, naša tradicija, nešto u čega zaista ulažemo maksimalno i jedan i drugi vrtić, kao i naš osnivač Grad Vukovar – rekla je Mirjana Kulić, direkotorica DV Vukovar 1 i istakla da su zadovoljni brojem upisane dece koji je u ovoj pedagoškoj godini povećan. Ovu godinu započeli su sa 32 vaspitno-obrazovne grupe i 684 deteta.


– Deca u vrtićima uče i žive prava cele godine. Danas su se predstavile naše starije vaspitne grupe sa svom raskoši svog znanja i mogućnosti, pesmom i plesom. Danas je zadovoljena njihova za zabavom i učestvovanjem. Mi u vrtiću, osim njihovih prava, učimo ih i njihovim odgovornostima – rekla je Kulićeva.


Direktorica Dečjeg vrtića Vukovar 2 Marina Latinović istakla je da ove pedagoške godine imaju 20-ero dece više nego prošle. Posebno je skrenila pažnju na rad s decom koja imaju teškoće u razvoju.


– Mislim da svi trebamo pojačano raditi na ostvarivanju njihovih prava jer i oni imaju pravo na participaciju u životu i zajednici, a zadatak nas odraslih je da osiguramo uslove kako bi oni bili integrisani u vrtićke grupe – smatra Latinovićeva.

 
Na glavnom gradsakom trgu, najmlađe je pozdravio pročelnik Upravnog odeljenja za obrazovanje i sport Darko Dimić poželevši im dobru zabavu tokom cele Dečje nedelje.


– Grad Vukovar kao i prethodnih godina obeležava Dečju nedelju i Međunarodni dan deteta i podržava ovu manifestaciju. Mi se kao gradska uprava trudimo  kroz podizanje  pedagoško standarda, kroz ulaganja u dečje vrtiće, koja su u Gradu Vukovaru ogromna. Na godišnjem nivou povećavamo sredstva za dečje vrtiće gotovo za dva miliona kuna. Raduje nas povećanje broja dece u vrtićima jer je to slika demografskog oporavka Grada Vukovarai izlaska iz trenda pada stanovništva, koji je prisutan u celoj Slavoniji – zaključio je Dimić.


S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.