21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Prvi kup “Ljubomir Buzaretić” u Borovu okupio više od 350 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži

4 min read

Više od 350 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži učestvovalo je na 1. Memorijalnom kupu “Ljubomir Buzaretić”, koji je u Borovu održan u subotu, 30. septembra u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo. Na školskom igralištu i poligonu na stadionu Fudbalskog kluba “Sloga” takmičile su se 34 ekipe iz 22 dobrovoljna vatrogasna društva s područja Vukovarsko-sremske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Takmičenje je organizovano u četiri kategorije, za podmladak, odnosno devojčice i dečake od 6 do 12 godina i za mladež, decu od 12 do 16 godina.

Podmladak se takmičio u vežbi s brentačama, a mladež na poligonu, gde u što kraćem vremenu moraju savladati niz prepreka, što je simulacija vatrogasne intervencije, prilagođena njihovom uzrastu.

U konkurenciji muškog podmlatka prvo mesto osvojio je DVD Orubica iz Brodsko-posavske županije, a u konkurenciji ženskog podmlatka ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo.

– Ipak se isplatio sav trud i rad. Zadovoljna sam. Hvala svima što su došli i neka nam dođu i iduće godine, na drugi kup – rekla nam je devetogodišnja Milica Savičić.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo, osnovano davne 1932. godine, danas ima stotinjak članova, a okuplja više od 60 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži, ističe zamenik predsednika Aleksandar Mladenović.

– Treninge imamo najmanje jednom nedeljno. Učestvujemo na vatrogasnim takmičenjima. U Vatrogasnom domu izloženi su svi njihovi pehari. Možemo se pohvaliti s njihovim radom i uspesima – priča Mladenović.

U konkurenciji muške i ženske mladeži prva mesta osvojio je DVD Nuštar, što nije iznenađenje, budući da su učestvovali i na vatrogasnim Olimpijadama 2019. godine u Švajcarskoj i 2021. godine u Sloveniji, gde su osvojili treće i drugo mesto.

Naša sagovornica bila je 16-godišnja Lucija Matić iz Nuštra, koja ističe da im je svako takmičenje jednako važno.

– Zadovoljni smo i plasmanom i organizacijom. Domaćini su bili divni – rekla nam je Lucija.

Pehare, diplome i medalje takmičarima uručili su predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo Miroljub Mladenović, načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, predsednik DVD-a Dalj Željko Penić i Branislav Dimitrijević, unuk dugogodišnjeg predsednika i jednog od osnivača Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo Ljubomira Buzaretića, po kome je i nazvan ovaj vatrogasni kup.

– Imao sam šest godina kad me je deda prvi put doveo u vatrogasni dom. Ponosan sam na organizaciju ovog kupa, koji će ostati kao uspomena i trajno sećanje na njegov doprinos u razvoju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo. Ako nas gleda s neba biće srećan – priča Dimitrijević.

Voditelj i kontrolor takmičenja bio je Mirko Ružić iz DVD-a Nuštar, predsednik komisije za takmičenja Koordinacije istočna Hrvatska. Ovom događaju prisustvovao je i Mladen Mikić, sekretar Vatrogasne zajednice Vukovarsko-sremske županije, a Kup je otvorio zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić.

Na području Vukovarsko-sremske županije danas je oko 3.500 vatrogasaca, uključujući 2.200 operativnih članova.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.