23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na Dobroj vodi u Vukovaru zatvoreni 17. “Brankovi dani”

5 min read

Kod hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi juče je svečano zatvorena 17. kulturna i duhovna manifestacija “Brankovi dani u Vukovaru” koja je posvećena srpskom pesniku Branku Radičeviću, čija je majka rodom iz Vukovara. Manifestacija je otvorena pre dve nedelje tradicionalnom Besedom, podsetio je protojerej-stavrofor i drugi vukovarski paroh Miljen Ilić te istakao da je zadovoljan i ovogodišnjom održanom manifestacijom.

– Zadovoljan sam manifestacijom. Dovoljna je činjenica da su deca zajedno sa svojim profesorima i nastavnicima dolazeći ovde boravili po dva tri sata. Može se reći da su mnogo toga naučili. Najbitnije je da smo izašli iz školskih zidova i na ovom lepom prostoru blagoslovom prepodobne matere Paraskeve i blagodaću Božjom koji nam daje ovakvo lepo vreme deca su itekako upijala. Kao što list upija sunce tako su i oni upijali sve ono što im se davalo za zadatak, a to se videlo kroz pesme i sastave i sve ono što su radili i što su njihovi nastavnici pripremili – istakao je protojerej-stavrofor Ilić.

Nagrađeni su i najbolji učenički literarni radovi, o kojima je odlučila je stručna komisija na čijem čelu je bila Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština. Ove godine na literarni konkurs “Ružica Radičević” pristigao je veliki broj radova.

– Bilo je puno pesama, manje literarnih sastava i bilo je zaista teško odabrati najbolje. Osnovci su najviše pisali na temu “Junak dana” i tu su najviše opisivali svoju mamu ili baku. Od pet srednjih škola na ovom području, radovi su stigli iz Ekonomske škole, Gimnazije i Tehničke škole “Nikola Tesla”. To su bili veoma kvalitetni radovi. Ova manifestacija ima svoju punoću, ima svoj sadržaj i opravdanost i to je nešto što traje i treba da traje – istakla je Stojanovićeva.

U konkurenciji osnovnih škola prvo mesto osvojio je rad Anastasije Mišljenović iz Osnovne škole Borovo, čija je mentorka bila profesorica Branka Banjac.

– Pisala sam na temu “Junak dana”, a za mene je junak dana moja majka zato što je uvek bila tu za mene i uvek me podržavala. Jako mi je drago što sam osvojila ovu nagradu zato što bi mi mama inače pomogla oko pesme, ali ovaj put nije. Pesmu sam pisala u tajnosti kao iznenađenje. Kad sam je mami priočitala, ona se rasplakala. Jako sam srećna zato što sam ostvarila ovaj uspeh jer mogu dokazati koliko mi znači što je mama uvek uz mene – ispričala nam je 12-godišnja Anastasija.

U kategoriji literarnih radova osnovnoškolaca uspeh su ostvarili i Tijana Pavić, učenica 8. razreda OŠ Dalj i Emilija Dorogin, učenica 5. razreda vukovarske OŠ “Dragutin Tadijanović”.

Prvo mesto u konkurenciji literarnih radova učenika srednjih škola pripalo je Dunji Stoparić, učenici drugog razreda Gimnazije Vukovar čija je mentorka profesorica srpskog jezika i književnosti Ljiljana Bajac Nikolić.

– Volim da pišem pesme, to me čini srećnom. Drago mi je što sam i ove godine osvojila prvo mesto. Profesorica Bajac Nikolić me stalno gura napre , svima nam govori da mi to možemo i ako ovo radimo da ćemo još više uspeti u životu. Imala sam inspiracije, a pesmu sam napisala za sat vremena – kaže mlada Dunja.

Pored Dunje u literarnim radovima srednjoškolaca ove godine bili su uspešni Nina Kolar, učenica Ekonomske škole Vukovar i Filip Lukić, učenik tehničke škole “Nikola Tesla” iz Vukovara.

Na kraju programa nagrađeni učenici su pročitali svoje radove. Na likovnom konkursu “Mina Karadžić” nagrađeni su radovi vukovarskih gimnazijalaca Vanje Nikić, Mihaele Subašić, Gabriela Mihajlovića te Milice Bošković iz Osnovne škole Markušica.

Poslednjeg dana ove manifestacije u programu su učestvovali učenici OŠ Siniša Glavašević, Etno grupa “Đurđevak” iz Bobote, zatim su se svojim nastupima predstavila deca iz Dečjeg crtića Vukovar 2 iz Vukovara i Borova naselja kao i Plesna grupa “Venera”.

S.M.

Izvor foto : Fb stranica Dobra voda Vukovar

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.