21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Izložba “Baranjski majstor” i u Vukovaru

2 min read

Nakon Belog Manastira i Dalja, izložba “Baranjski majstor” otvorena je sinoć u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru. Izloženo je 17 replika ikona na staklu nepoznatog pečujskog ikonopisca iz 19. veka, od 30-ak sačuvanih koje se nalaze u muzejima i privatnim zbirkama, rekao nam je autor izložbe Vasilije Vranić, voditelj programskih aktivnosti i kulturnih programa Srpskog demokratskog foruma.

– Njegova dela su ruralna i urbana, naivna i moderna, razigrana i ozbiljna, autentično posebna. S obzirom na to da je sama Baranja večna periferija mnogih moćnih struktura, radovi našeg bezimenog i nepoznatog majstora završili su u različitim smerovima. Ova izložba ih prvi put povezuje, kao i sve ljude koji danas brinu o njima. Zahvaljujemo se svim institucijama i muzejima koji su to omogućili, a to su Etnografski muzej u Budimpešti, Srpski crkveni muzej u Sentandreji, Muzej Vojvodine u Novom Sadu i Muzej Slavonije u Osijeku – rekao je Vranić.

Izložba je prvi put prikazana javnosti u aprilu ove godine, na svečanom otvaranju Baranjske srpske kuće, u novootvorenoj Beloj galeriji, a u julu postavljena je u Domu Ocića u Dalju.

Vukovarska izložba realizovana je u zajedničkoj organizaciji Srpskog kulturnog centra, Zajedničkog veća opština, Srpskog demokratskog foruma i Odeljenja za kulturu Srpskog narodnog veća.

– Početkom septembra posetili smo Baranjsku srpsku kuću u Belom Manastiru i dogovorili buduću saradnju s autorom izložbe Vasilijem Vranićem, a deo te saradnje je i ova izložba – rekla je v.d. direktora Srpskog kulturnog centra iz Vukovara Jelica Lipovac Dudaš.

Najavila je da će izložba biti otvorena narednih nedelju dana, a zainteresovani je mogu pogledati radnim danom od 8 do 16 časova.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.