05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Počeli 14. Dani informisanja mladih PRONI-ja iz Vukovara

5 min read

PRONI Centar za socijalno podučavanje, u okviru programa “Info centar za mlade Vukovar”, organizator je četrnaestih Dana informisanja mladih pod nazivom „VuMi“ . Ove godine akcenat je na stavljen osobe koje se bave sa mladima s ciljem podizanja kapaciteta i nivoa informisanosti, znanja i veština u konkretnim temama, rekla je u izjavi za naš Radio Karolina Šoš Živanović, iz vukovarskog Pronija.

– Neće mladi prilikom toga biti zakinuti, za njih ćemo imati neke aktivnosti, ali ove godine smo njihove aktivnosti usmerili više on-line s obzirom da mladi preferiraju više neka on-line dešavanja – istakla je Šoš Živanović.

Dani informisanja mladih održavaju se u periodu od 27. do 29. septembra na različitim lokacijama na području grada Vukovara uz brojne aktivnosti. U prostoru Pronija danas je održano predavanje na temu “Izazovi mentalnog zdravlja kod dece i mladih”.

– Ono što je jako bitno je da se u zadnjih nekoliko godina pojavio je problem mentalnog zdravlja kod mladih i dece, posebno nakon korone i to je tema sa kojom su mnogi koji se bave sa mladima suočeni, a da na nju nisu bili spremni i ova tema nam je došla kao potreba iz lokalne zajednice jer mi smo i dobili upite da li ćemo organozovati ili imati nešto slično i onda smo se potrudili da organizujemo jedno kvalitetno predavanje kako bi svi one koje zanima, ali i nas same u Proni centru dobili neka dodatna znanja veštine i neke informacije konkretno vezano uz temu mentalnog zdravlja. Moram da napominjem da je odaziv veliki, većinom su to direktori škola, pedagozi, psiholozi ili osobe koje se bave rade sa mladima u nekoj drugoj funkciji poput nas iz udruženja. Ovakav odaziv nam pokazuje da je ova tema koja je i prioritetna i ima potrebe za nas u društvu – rekla je u izjavi za naš radio Šoš Živanović.

O temi mentalnog zdravlja govorile su magistre psihologije i stručne savetnice za psihološko savetovanje studenata na Filozofskom fakultetu u Osijeku Maja Matković i Sanja Diosy.

– Govorićemo o nekim najčešćim izazovima mentalnog zdravlja i kako odrasli mogu pomoći. Možda ne moramo nužno biti stručnjaci mentalnog zdravlja da bismo neke stvari prepoznali i da bismo znali kako reagovati i kako se postaviti u nekim situacijama pa evo kod dece i kod mladih zapravo dakle kod adolescenata i odraslih s kojima radimo budući d radimo sa studenskom populacijom pa je njima lakše prepoznati jer su odrasli. Što se tiče studenata zapravo najčešći su to nekakvi depresivni simptomi, anksioznost, teškoće učenja, u principu te teškoće učenja proizlaze iz nečeg dubljeg i često se oni javljaju zbog ne znam pada godine, ne možemo položiti ispite i slično i onda u podlozi je nešto drugo, nešto ozbiljnije – istakla je pre održavanja prdavanja Sanja Diosy.

Na predavanje o mentalnom zdravlju vrlo rado se odazvala direktorica vukovarske Gimnazije Giana Marović Zeko i ovu temu istakla kao veoma značajnu budući da se problematika mentalnog zdravlja sve češće ističe, pogotovo nakon korone.

U sklopu ovogodišnjeg VuMija sutra će u vukovarskoj Gimnaziji biti održan Okrugli stol „Značaj volonterstva u lokalnoj zajednici“ s početkom u 11 časova. Na okruglom stolu govoriće Jelena Kamenko Majer iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva. Poslednjeg dana VuMija će biti održana završna konferencija Pronijevog projekta “Informacija za sve”.

Inicijativa za organizaciju ovog događaja pokrenuta je od strane Savetodavnog odbora Info centra za mlade Vukovar, sastavljenog od predstavnika Grada Vukovara, Gimnazije Vukovar; Gradske biblioteke Vukovar, Policijske stanice Vukovar – Policije u zajednici, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Vukovar i Evropskog doma Vukovar, koji su ujedno i suorganizatori Dana informisanja mladih.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.