21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na 2. Etno vašaru u Ostrovu učestvovalo desetak udruženja, čuvara tradicije i običaja

3 min read

U Ostrovu je u subotu održan 2. Etno vašar, u organizaciji Udruženja žena “Nura” iz Ostrova.

– Cilj ove manifestacije je da sačuvamo našu tradiciju i običaje, tako da smo izložili ručne radove i druge rukotvorine i starine, a pripremili smo i tradicionalna jela – ističe Nikolina Gagulić iz Udruženja žena “Nura”.

Iako pripada mlađoj generaciji drži do tradicije i običaja.

– Moja majka me svemu tome naučila i uživam u tome – dodaje Nikolina.

Udruženje žena “Nura” osnovano je pre dve godine, a okuplja 20-ak aktivnih članica, među kojima je i ponosna Ostrovka Vladana Komnenov. Redovno se okupljaju i druže, izrađuju ručne radove i druge rukotvorine u dekupaž tehnici, a uskoro će i u “školu” zlatoveza.

– Volim starine. Odrasla sam u zajednici u kojoj se poštuju stariji. S obzirom da sam baka želim da i deca i mladi upoznaju našu tradiciju – priča Vladana.

Na 2. Etno vašaru učestvovali su i gosti iz Folklornog ansambla “Čuvari tradicije baranjskih Srba” iz Belog Manastira s predsednicom Svetlanom Žarković.

– Prošle godine bili smo na obeležavanju Međunarodnog dana žena sa sela u Borovu, tada u sklopu druge faze projekta “Žene s istoka” Udruženja žena “Negoslavčanke” u čiju je treću fazu bilo uključeno i naše udruženje. Mislim da su ovakva okupljanja i druženja dobra ideja, da se povežu žene iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije – napominje Svetlana.

Pored žena iz Ostrova i Belog Manastira svoje štandove na Etno vašaru u Ostrovu imala su i udruženja žena iz Vukovara, Markušice, Ade, Bobote, Bijelog Brda i Banovaca. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Vokalno-instrumentalni etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote i kulturno-umetnička društva “„Đoko Patković“ iz Bobote i “Ostrovo” iz Ostrova.

Etno vašar u Ostrovu otvorila je saborska zastupnica Dragana Jeckov, a prisutnima se obratio i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, koji je iskazao podršku ove institucije radu udruženja na očuvanju kulture, tradicije i identiteta ovdašnje srpske zajednice.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.