23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Srpskom kulturnom centru u Vukovaru 27. septembra izložba “Baranjski majstor”

2 min read

U aprilu 2023. godine, u novootvorenoj Beloj galeriji u Belom Manastiru, prvi put su predstavljeni radovi nepoznatog majstora iz Baranje, ikonopisca koji je krajem 19. veka slikao na staklu.

– Njegova dela su ruralna i urbana, naivna i moderna, razigrana i ozbiljna, autentično posebna. S obzirom na to da je sama Baranja večna periferija mnogih moćnih struktura, radovi našeg bezimenog i nepoznatog majstora završili su u različitim smerovima. Ova izložba ih prvi put povezuje, kao i sve ljude koji danas brinu o njima. Zahvaljujemo se svim institucijama i muzejima koji su to omogućili, a to su Etnografski muzej u Budimpešti, Pravoslavni crkveni muzej – Sentandreja, Muzej Vojvodine u Novom Sadu i Muzej Slavonije u Osijeku – navodi se u pozivu.

Nakon što je izložba predstavljena publici u Galeriji Olajnica, u Domu Ocića u Dalju, sada će biti prikazana u Vukovaru, u zajedničkoj organizaciji Srpskog kulturnog centra i Zajedničkog veća opština sa Srpskim demokratskim forumom i Srpskim narodnim većem – Odeljenjem za kulturu.

Otvaranje treće izložbe “Baranjski majstor” održaće se u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru, u sredu, 27. septembra u 19 časova.

– Pozvani ste na zajedničko otkrivanje njegovih remek-dela. Radujemo se Vašem dolasku! – pozivaju organizatori.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.