05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru održan sastanak Županijskog tima VSŽ za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama

3 min read

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava u spomen na tragični događaj na zagrebačkom Opštinskom sudu 22. septembra 1999. godine, kada su tokom brakorazvodne parnice tri žene ubijene, a jedna ranjena, u velikoj županijskoj većnici u Vukovaru održan je sastanak Županijskog tima Vukovarsko-sremske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

– Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvestiti i senzibilizovati društvo o problematici nasilja nad ženama i poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja – navodi se u saopštenju voditeljke Županijskog tima Ivane Sučić iz Udruženja B.a.B.e. i Sigurne kuće Vukovarsko-sremske županije.

Prema službenim podacima, Hrvatska je na trećem mestu po broju femicida u odnosu na broj stanovnika u Evropskoj uniji. Prošle godine ubijeno je 13 žena, a ove godine, prema neslužbenim podacima, njih šest.

U saopštenju se pozdravljaju najavljene izmene zakona, kojima se osnažuju prava žrtava – Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona, koje su rezultat rada radne grupe osnovane u septembru prošle godine. Nakon javnog savetovanja, najavljene izmene stupiće na snagu početkom iduće godine.

Pozivaju žene koje trpe nasilje, da nasilnika prijave i da ne povlače izjave o nasilju koje su preživele jer je danas veća dostupnost informacija i puno je više dostupnih, specijalizovanih servisa u kojima žrtve nasilja mogu potražiti i dobiti pomoć.

– Svako ima pravo na život bez nasilja, a obaveza društva je da vam u ostvarenju tog prava i pomogne. Sram i osuda društva treba da pripada počiniocu, a ne žrtvi! – poručila je Ivana Sučić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.