23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoren 16. vukovarski etno sajam

3 min read

U Vukovaru je otvoren 16. vukovarski etno sajam – sajam tradicionalnih i umetničkih obrta, rukotvorina, antikviteta te proizvođača hrane i pića. Reč je o trodnevnoj manifestaciji koja se, u organizaciji Grada Vukovara i Turističke zajednice Grada Vukovara, održava na glavnom gradskom trgu.

– U sklopu ove manifestacije moći ćemo da vidimo brojne sadržaje poput koncerata. Moći ćemo degustirati domaću hranu koja će se pripremati ovde na trgu, na taj način ćemo moći doživeti okuse i mirise Hrvatske, a uz Oktobarfest ćemo doživeti i nešto novo. Biće mnogo aktivnosti i zanimljivosti za sve uzraste – rekla je Marina Vlajčić, pročelnica za prostorno uređenje i imovinu Grada Vukovara.

Po rečima Marine Sekulić, direktorice Turističke zajednice grada Vukovara sajam ove godine okuplja 54 izlagača iz Vukovarsko-sremske, Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije.

– S nama će biti osam ugostitelja, tri kraft pivara i još jedno domaće pivo. Verujem da ćemo svi uživati u ponudi s obzirom da je raznolika i šarolika. Za decu će u poslepodnevnim časovima biti održane tematske jesenske radionice, a u subotu u prepodnevnim časovima uz nastup Vukovarskih golubića biće upriličena još jedna radionica. Pripremili smo i večernje koncerte pa tako večeras nastupa Subkultura, u subotu Tiho Orlić te u nedjelju završavamo manifestaciju uz tamburaški sastav Allegro – istakla je Sekulićeva.

Izlagači predstavljaju ekološke proizvode, tradicionalna jela i pića, među kojima su suhomesnati, mlečni i pčelinji proizvodi, pekmez, ajvar i sokovi od grožđa, aronije, kupine, a mogu se naći i proizvodi tradicionalnih obrta i zanata kao što su odevni predmeti, rukotvorine poput zlatoveza, ukrasa i slično.

Jasmina Grubačević iz Osijeka koja ima Obrt za izradu biljnih preparata Galena duži niz godina učestvuje na vukovarsko sajmu.

– U asortimanu proizvoda imamo na bazi lekovitog bilja kreme, masti, ulja i tinkture. Poznati smo po Švedskim kapima, to je tinktura sa jedanaest biljaza za podizanje imuniteta, protiv želučanih tegoba, od gastritisa, nadutosti i žgaravice. Imamo i tinkture za različite namere. Imamo gavezovu, nevenovu i propolis mast. Izvrsnu kremu od smilja. Bilo bi nam drago da posetioci dođu i da probaju naše proizvode – rekla je Grubačevićeva.

Posetioci će za vreme sajma imati priliku da uživaju u manifestaciji “Okusi Hrvatske” i u Vukovar Oktobarfestu uz degustaciji piva u organizaciji Udruženja Nemaca i Austrijanaca i Lions kluba, a nacionalne manjine Grada Vukovara će u nedelju predstaviti svoja tradicionalna nacionalna jela.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.