23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo o budžetu i projektima prekogranične saradnje

6 min read

Na sinoćnjoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo usvojen je obračun budžeta za prvih šest meseci ove godine, tokom kojih je uprihodovan iznos od 811.742,29 evra.

Načelnik Zoran Baćanović nije zadovoljan punjenjem budžeta.

– Niz je razloga koji su doveli do toga. Pre svega, kašnjenje na državnom nivou vezano za raspisivanje pojedinih konkursa, koji su prema ranijim najavama trebali biti raspisani još početkom godine. To je dovelo do toga da ne možemo biti zadovoljni punjenjem budžeta u prvih šest meseci ove godine – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Baćanović, koji s obzirom na dosadašnju dinamiku punjenja budžeta u drugoj polovini godine očekuje znatno veći priliv sredstava.

Napominje da davanja planirana u budžetu, za pomoć penzionerima, privrednim subjektima i mladima nisu upitna.

– Isplata božinica nije upitna, kao ni subvencije koje dajemo privrednicima, odnosno povrat 50 odsto uplaćenog doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, subvencije za kupovinu kuće mladim porodicama i sve što pružamo deci u vrtiću i Osnovnoj školi Borovo. Nisam pesimista. Verujem da ćemo do kraja godine uspeti završiti ono najvažnije – ističe opštinski načelnik.

Usvojene su i treće izmene i dopune ovogodišnjeg budžeta, koji i nakon rebalansa ostaje u planiranom iznosu od 4.844.220 evra.

– Na prihodovnoj strani budžet ostaje u istom planiranom iznosu, a na rashodovnoj strani došlo je do manjih izmena. Ovu priliku koristim da se zahvalim opštinskim većnicima koji su podržali predložene izmene, bili konstruktivni i dali svoj doprinos. Pozivam ih da i u nadolazećem periodu zajedno radimo na dobrobit i korist meštana opštine Borovo – zaključio je Baćanović.

Opština Borovo je 20. septembra predala prijavu na Javni poziv “Zaželi – prevencija institucionalizacije”, za projekat “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza IV” težak više od 1,4 miliona evra koji će, ako projektni predlog bude prihvaćen, omogućiti zapošljavanje 30 nezaposlenih osoba i brigu o najmanje 180 korisnika, starijih od 65 godina i osoba s invaliditetom.

Opštinski načelnik većnike je informisao i o prijavama za projekte prekogranične saradnje Interreg Hrvatska-BIH-Crna Gora. Reč je o dva projekta, Opštine Borovo i komunalnog preduzeća “Eko-Dunav”.

– Opština Borovo je podnela prijavu s partnerima iz opštine Šamac, za projekat koji se odnosi na uređenje kanalske mreže u Borovu i prevenciju poplava u Opštini Šamac. Drugu prijavu podneo je “Eko-Dunav” s partnerima iz Broda, vezano za kružno upravljanje otpadom. Za naše komunalno preduzeće to je nabavka drobilice, koja će građevinski otpad koji budemo deponovali na reciklažnom dvorištu u Borovu mleti i pretvoriti u novu sirovinu i vrednost. Reč je o pozivima znatnog finansijskog iznosa. Projektni predlog “Eko-Dunava” težak je oko pola miliona evra, a drugi projekat nešto više od 600 hiljada evra. Važno je reći da 85 odsto sredstava, ukoliko projekti budu odobreni za finansiranje, dolazi iz Evropske unije, a ostalo su vlastita sredstva – napominje Baćanović.

Usvojene su i izmene i dopune Odluke o socijalnoj pomoći, Odluke o komunalnom redu (prečišćeni tekst), kao i izmene i dopune Plana i programa rada i finansijskog plana opštinskog komunalnog preduzeća “Eko-Dunav”.

Na početku sednice usvojen je izveštaj mandatnog odbora, po kojem je većnički mandat aktivirala SDSS-ova većnica Senka Romić. Budući da je SDSS-ovom većniku Branku Perišiću mandat predstao podnošenjem pismene ostavke, Desa Jakov je s 21. septembrom počela s vršenjem dužnosti zamenice člana predstavničkog tela koji je podneo ostavku.

U ime meštana Crepulja nezavisni većnik Mijodrag Zec zahvalio se Opštini Borovo na završenom projektu rekonstrukcije dečjeg igrališta u ulici Đure Jakšića.

– Meštanima Crepulja to znači puno, naročito roditeljima s malom decom. Deca se imaju gde da igraju i da kvalitetno provode slobodno vreme, a Crepulje su dobile jedan lepo uređen deo naselja sa igralima i zelenilom. Najlepše što se može napraviti u jednom naselju, naročito za mlade porodice – rekao je Zec, koji je predložio da se na novouređenom igralištu, kako ne bi došlo do devastacije od strane neodgovornih pojedinaca, postavi kamera za video nadzor.

Načelnik Zoran Baćanović čestitao je Fudbalskom klubu “Sloga” pobedu u finalu Kupa NS Vukovar, kao i na svim dobrim rezultatima koje su dosad ostvarili.

– Mogu reći da je FK “Sloga” ponos našeg Borova. Želim da i dalje nastave tako s dobrim rezultatima – poručio je Baćanović u izjavi za Radio Borovo. 

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.