22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana završna konferencija projekta “Vrtić za bolji život”

4 min read

Završna konferencija projekta „Vrtić za bolji život”, čiji je nosilac Dečji vrtić Vukovar 1 u partnerstvu s Dečjim vrtićem Vukovar 2 , održana je danas u Hotelu Lav u Vukovaru. Projektom je ostvaren je cilj, a to je pohađanje vrtića dece u drugoj smeni, sa namerom da se olakša roditeljima, koji rade u popodnevnim časovima.

– Provođenje projekta uspostavila se bolja ravnoteža između porodičnog i poslovnog života što je bio i sami cilj projekta. Kroz projekat je prošlo 67-ero dece u pružanju usluga dečjeg vrtića. Kroz projekat smo zaposlili 25 radnika, od toga su 22 radila na pružanju usluga produženog radnog vremena vrtića i tri osobe su radile u provođenju projektnih aktivnosti. Kroz projekat smo nabavili i opremu za decu i promidžbeni materijal – rekla je voditeljka projekta Ljiljana Đukić koja je istakla da se projektom poboljšao rad vukovarskih vrtića.

Kroz ovaj projekat prošlo 67-ero dece iz oba vrtića, što je evidentan pokazatelj da za drugom smenom u vukovarskim vrtićima ima potrebe, istakla je direktorica Dečjeg vrtića vukovar 1 Mirjana Kulić.

– Većina dece je bila do 19:30h u vrtiću. Evidentno je da je ta smena potrebna i gledaćemo da se na sledeći projekat javimo. Koliko budemo u mogućnosti napravićemo reorganizaciju. Gužva je i u redovnim grupama. Ove godine su otvorene 32 vaspitne grupe i dve dislocirane. Potreba za vrtićem u Gradu Vukovaru ima – istakla je Kulićeva.

Po rečima Marine Latinović, direktorice Dečjeg vrtića Vukovar 2 usluge projekta koristilo je 20-ak dece iz ove ustanove, a dobrobiti projekta osetili su i vaspitači.

– Kroz edukacije je prošlo 20 vaspitača, bilo je raznih programa od Montessorija preko održivoga razvoja i inkluzije dece s teškoćama u razvoju do STEM-a. Pored dobrobiti za decu i roditelje i naši su vaspotači imali koristi od ovog projekta – rekla je Latinovićeva.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i zamenik gradonačelnika iz reda srpske zajednice Srđan Kolar.

– Reč je o hvalevrednom projektu koji se pokazao potrebnim. Komunicirajući s roditeljima doznao sam da im je žao što prestaje. Verujem, a s obzirom da grad pokazuje interes za razvijanje oba gradska vrtića, posebno Dječjeg vrtića Vukovar 2 gde smo otvorili dodatnu grupu i opremili prostor, da će se pronaći rešenje za nastavak projekta jer je apsolutno potreban – smatra Kolar.

O značaju projekta govorio je i zamenik gradonačelnika Filip Sušac.

– Ovim projektom hteli smo roditeljima dati mogućnost produženog radnog vremena naših vrtića. Pohvaljujem i DV Vukovar 1 i DV Vukovar 2 na uspešno provedenom projektu. Na nama je sada da napravimo analizu koliko je zaista nužna potrebna osigurati tu drugu smenu u vrtićima. Svakako ćemo pratiti evropska sredstva i zajedno s vrtićima aplicirati na nove pozive kako bi osigurali što bolji standard života u Vukovaru, prvenstveno za mlade porodice – zaključio je Sušac.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.