17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opština Borovo predala prijavu na Javni poziv “Zaželi – prevencija institucionalizacije”

3 min read

Na Javni poziv “Zaželi – prevencija institucionalizacije” prijavu je predala i Opština Borovo. Ako projekat bude odobren, to će omogućiti nova zapošljavanja i brigu o starijim i nemoćnim korisnicima, potvrdio je za naš radio Miloš Maksimović iz Projekt centra Borovo.

– Danas smo poslali prijavu Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za projekat “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza IV”, kroz koji planiramo ponovo osigurati pomoć i podršku za starije i nemoćne osobe na području Borova. Kroz projekat planiramo zaposliti 30 osoba, na rok od 32 meseca, koje će pružati pomoć osobama starijim od 65 godina i osobama s invaliditetom u njihovim domovima. Svaka od zaposlenih osoba brinuće o najmanje šest korisnika, kao i u prethodnim fazama ovog projekta. Projekat je planiran u iznosu 1.440.000 evra i u potpunosti bi bio finansiran sredstvima Evropske unije kroz Evropski socijalni fond plus – rekao je Maksimović.

Nakon zaprimanja prijave sledi administrativna kontrola, da li je prijavni obrazac pravilno popunjen, da li prijava sadrži sve potrebne priloge te kontrola kvaliteta same prijave, zatim odluka o odabiru i potpisivanje ugovora o dodeli bespovratnih sredstava, pojašnjava Maksimović.

– Nadam se da bi to moglo biti do kraja godine, tako da bi projekat s provođenjem mogao započeti početkom 2024., nakon čega planiramo raspisivanje poziva za krajnje korisnike, koji će se morati da jave u Opštinu Borovo, ako žele primati pomoć u svojim kućama. Potom sledi i provođenje postupka zapošljavanja i nabavka promotivnih materijala i higijenskih potrepština – priča Maksimović.

S obzirom na dobnu strukturu stanovništva u Opštini Borovo i u četvrtoj fazi ovog projekta očekuju veliki odaziv korisnika, kojima je potrebna pomoć u kući.

– U Borovu ima dosta domaćinstava, koja bi mogla ispunjavati uslove Poziva, zbog čega će se vršiti postupak rangiranja prema broju članova domaćinstva i prema visini njihovih primanja. Projekat je od velikog značaja jer će i zaposlene osobe i korisnici praktično tri godine imati zagarantovan posao, odnosno pomoć u kući – zaključio je Maksimović.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.