18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSŽ: Za dečje škole folklora i tambure osigurano preko 15.000 €

4 min read

U velikoj županijskoj većnici u Vinkovcima dodeljeni su ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinansiranje organizovanja dečje škole folklora i tambure s ciljem očuvanja tradicionalne kulture Vukovarsko-sremske županije, za čega je osigurano nešto više od 15 hiljada eura.

– Ovo je pilot projekat naše Županije jer do sada, a koliko je nama poznato, ni jedna županija nije objavila sličan poziv. Detektovali smo da je ljubav prema folkloru, tradiciji i tamburi nešto što se usvaja još u osnovnoškolskoj dobi i da se onaj koji jednom zavoli folklor i tamburu, toj ljubavi uvek vraća i upravo s ciljem očuvanja tradicionalne kulture kod najmlađih uzrasta, kroz poticanje folklornog i muzičkog kulturno-umetničkog amaterizma, svesni da mnoga kulturno-umetnička društva iz naše županije, nažalost, uz najbolju volju, angažman i želju, nisu u mogućnosti izfinansirati ove važne programe – rekla je Tamara Kalistović, pročelnica Upravnog odeljenja za turizam i kulturu Vukovarsko-sremske županije.

Kulturno-umetnička društva, gradovi i opštine potporu su mogli ostvariti posebno za školu folklora te školu tambure, odnosno maksimalno 1.300 € ako su prijavili oba programa. Ukupno je 28 programa ostvarilo pravo na sufinanciranje, od čega 15 za školu folklora te 13 za školu tambure.

KUD „Mladost“ iz Vođinaca, koji broji 50-ak članova, dobio je ovu vrednu potporu.

– Ova će nam potpora puno značiti jer smo mi već pokrenili školu sviranja. Deca već određeni period rade, uče i tako da će sad uz pomoć ove potpore moći nastaviti s radom. Nadam se da ćemo i sledeće godine nastaviti s projektima jer nedostaje malih tamburaša koji još nisu, kako se kaže, osetili novac u tamburi i otišli svojim putem. Svi odoše, nema više niko da svira ni malim ni velikim KUD-ovcima tako da se nadam da ćemo nastaviti dalje i da će nešto biti od ovog projekta. Instrumente imamo, a potpora nam je namenjena isključivo za učitelje – rekla je Ana Rupa, predsednica KUD-a „Mladost“ iz Vođinaca.

Kulturni centar „Klasje“ iz Privlake dobio je potporu i za školu folklora u iznosu od 600 € te za školu tambure 550 €, a koristiće ih za poticaj učiteljima.

– Mi takođe već imamo tamburašku školu, a potpora je stimulacija za daljnji rad. Naime, u tamburašku školu obično krene puno dece, otprilike 15, međutim od njih ostane 6 ili 7, ali i to je dovoljno za jedan tamburaški sastav koji prati folklor. U današnje vreme teško je odvojiti po dva sata dva puta nedeljno za rad s decom stoga će ovo biti i jako dobra stimulacija za učitelje – naglasila je predsednica Kulturnog centra „Klasje“ Jela Janjić.

Uz pročelnicu Tamaru Kalistović, ugovore je korisnicima dodelio vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić.

– Cilj ove pomoći je motivisati i pokreniti rad s najmlađima na visokokvalitetan način, a kako bismo u budućnosti imali puno više mladih koji se bave tamburom i folklorom i kako bi očuvali svoje običaje i sećanje na zavičaj kakav je nekad bio. Želimo detektovati koja su područja u koja se zaista isplati uložiti sredstva. Kroz održavanje ovakvih programa, odnosno na njihovom kraju, videćemo ostvarene rezultate i spremni smo puno više sredstava usmeriti upravo u uspešne programe i projekte – rekao je ovom prilikom župan Dekanić.

S.M.

Izvor foto: VSŽ

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.