23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Počeli 17. Brankovi dani u Vukovaru

4 min read

U nedelju su počeli 17. “Brankovi dani u Vukovaru” kulturna i duhovna manifestacija u organizaciji Srpske pravoslavne parohije vukovarske, posvećena pesniku Branku Radičeviću, čija je majka Ružica rodom iz Vukovara. Manifestacija je otvorena tradicionalnom Besedom kod hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi. Ovogodišnju Besedu održala je Tijana Bezbradica, profesorica srpskog jezika i književnosti iz Osnovne škole “Nikole Andrića” u Vukovaru.

Prema njenim rečima, Branka Radičevića nećemo pamtiti po grudobolji, bolnog i izmučenog, već po njegovim pesama, kao pesnika romantizma koji je bio zaljubljen u ljubav, život, radost i pisanje.

– Sve njegove misli i stvaralaštvo utkane su našu tradiciju jer je kao pristalica Vuka Stefanovića Karadžića pisao na narodnom jeziku. Branko Radičević nas je zadužio ne samo svojim stvaralaštvom. Dao nam je i taj borbeni duh, da se borimo da naša deca govore, razmišljaju i pišu na svom maternjem jeziku i pismu, da se umetnički i kreativno izražavaju i da manje koriste savremene tehnologije – rekla je Bezbradica u izjavi medijima.

U prvom programu manifestacije “Brankovi dani u Vukovaru” učestvovali su učenici vukovarske Gimnazije i Osnovne škole “Dragutina Tadijanovića” iz Vukovara i Dečji pevački hor “Javorčići” Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor”.

Drugi program ovogodišnje manifestacije “Kroz pesmu i igru” biće održan u nedelju, 24. septembra, dok su “Integrisani radni dani” za učenike osnovnih škola na programu 25. i 26. septembra, a “Čas na otvorenom” za srednjoškolce 30. septembra. Svečano zatvaranje manifestacije “Brankovi dani u Vukovaru” je 1. oktobra u 16 časova. Tada će biti proglašeni i nagrađeni najbolji učenički radovi na literarnom konkursu “Ružica Radičević” i likovnom konkursu “Mina Karadžić”. Osnovci će stvarati na temu “Junak dana”, a srednjoškolci na temu “Prošlost kao temelj budućnosti”, saznali smo od članice Organizacionog odbora, profesorice Ljiljane Bajac Nikolić iz vukovarske Gimnazije.

– Tih radova je iz godine u godinu sve više. Za srednjoškolce to su uglavnom rodoljubive teme, a za osnovne škole kod određivanja teme fokus je na razvoju mašte – kaže Bajac Nikolić.

U ime Organizacionog odbora drugi vukovarski paroh i starešina hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi, protojerej-stavrofor Miljen Ilić, izrazio je zadovoljstvo odazivom škola, ali i posetilaca ove manifestacije, koja ima svoju publiku.

– Ljudi prepoznaju vrednosti koje se daju i prikazuju na ovoj manifestaciji. Iduće godine obeležićemo veliki jubilej, 200 godina od rođenja Branka Radičevića, koji je rođen 27. marta 1824. godine, tako da razmišljamo da tu godišnjicu obeležimo bogatijim programom. Ujedno, iduće godine biće 18. “Brankovi dani u Vukovaru”. To Brankovo kolo zavrtio je pokojni otac Jovan Radivojević, tako da ćemo nagodinu obeležiti i punoletstvo ove manifestacije – najavio je u izjavi medijima prota Miljen Ilić.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.