21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

DKolektiv i Opština Borovo u volontersku akciju uključili decu i mlade

4 min read

okviru projekta “Mobilni atelje”, koji provodi osječki DKolektiv – organizacija za društveni razvoj u partnerstvu s Opštinom Borovo, u subotu je na obali Dunava ispod Sremčeve skele održana volonterska akcija, u koju su organizatori uključili decu i mlade. Zahvaljujući trudu volontera drveni mostić dobio je novi i lepši izgled.

Prema rečima Brune Koića iz DKolektiva, projekat je finansijski podržan od strane Središnjeg državnog ureda za mlade i demografiju. Provodi se tokom ove godine, u partnerstvu s opštinama Borovo, Podgorač, Kneževi Vinogradi i Erdut.

– Cilj projekta je da pružimo mogućnost i priliku mladima iz ruralnih sredina da se angažuju u svojoj lokalnoj zajednici i doprinesu njenom razvoju. Zato ovaj projekat provodimo u saradnji s opštinama. Smatramo da ako spojimo mlade i lokalnu vlast da bi se tim umrežavanjem mogle napraviti korisne stvari za zajednicu – rekao je u izjavi za Radio Borovo Bruno Koić i dodao da je ovo prva godina, pilot projekat izlaska u ruralne zajednice. U volonterske aktivnosti uz postojeće partnere žele uključiti i druge opštine.

– Imamo i kutijicu za ideje novih volonterskih akcija, tako da svi mogu predlagati svoje ideje, pa ćemo videti u saradnji s lokalnim vlastima i mladima šta se može napraviti – priča Koić.

U volonterskoj akciji učestvovao je i 13-godišnji Aleksandar Maljenović, član borovskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo.

– To je prva volonterska akcija u kojoj učestvujem. Bilo mi je zabavno i drago mi što sam i ja pomagao. Ako budem imao priliku učestvovaću i u drugim akcijama – obećao je Aleksandar.

Pored načelnika Opštine Borovo Zorana Baćanovića, u volonterskoj akciji u Borovu učestvovao je i Dušan Velimirović, novinar iz Vukovara, koji je bio i na prvom inicijalnom sastanku u Opštini Erdut.

– Ovde često šetam i drago mi je što su deca učestvovala u ovoj volonterskoj akciji i što je mostić dobio novi i lepši izgled. Ujedno smo pokupili i otpad, a sve nas je prijatno iznenadilo to što nema toliko smeća. To je dokaz da su Borovci ekološki osvešteni, da paze na svoje selo, što je u suštini oduvek i bilo, iako ima smeća koje donese Dunav, pogotovo ako je visok vodostaj. Lepo je što i ribari vode brigu o obali Dunava – ističe Velimirović, koji je kao volonter ovog leta pomagao i meštanima sela na području Vukovarsko-sremske županije, čije su kuće oštećene u olujnom nevremenu u julu ove godine.

– Lepo je pomagati drugima, pogotovo ako pomažeš svom prijatelju, komšiji, nekome ko ti je blizak ili s kim se poistovećuješ. Svi mi se možemo naći u situaciji da nam je potrebna pomoć drugih ljudi, tako da se trebamo zapitati šta smo mi za druge napravili – podvlači Velimirović, koji volontira već 15-ak godina, a prvi volonterski angažman imao je u nekadašnjem Borovskom udruženju mladih – BUM, koje je prestalo s radom.

D.Z.

Foto: DKolektiv

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.