30/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ministarstvo poljoprivrede o “Agroproteinki”: Nema pogodovanja, rade zakonito

2 min read

Povodom poslednjih napisa u medijima, vezano za afričku svinjsku kugu i suvlasništvo ministra Gordana Grlića Radmana u firmi “Agroproteinka” iz Sesvetskog Kraljevca, saopštenjem za javnost oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede.

Navode da su u pojednim medijima iznete netačne informacije iz kojih se mogu izvući pogrešni zaključci.

Ističu da se navedena firma ne bavi eutanazijom svinja zaraženih kugom, već provodi zbrinjavanje usmrćenih svinja, kao jedina u Hrvatskoj koja ima odobreni objekat za preradu nusproizvoda životinjskog porekla. Takođe, demantuju tvrdnje o pogodovanju. Ističu da u vreme kad je sklopljen ugovor o koncesiji 2017. Marija Vučković nije bila ministarka poljoprivrede, a Gordan Grlić Radman nije bio ministar vanjskih i evropskih poslova.

Demantovali su i pisanje pojedinih medija, da je Agroproteinka zaradila 7,5 miliona evra, što su – tvrde – netačni iznosi. Napominju da se lešine životinja zbrinjavaju kao materijal kategorije 1 i 2, a svinje eutanazirane zbog afričke svinjske kuge su materijal kategorije 2 nusproizvoda životinjskog porekla, koji nisu za prehranu ljudi. Za sakupljanje i odvoz materijala kategorije 1 i 2 plaća se 19 centi po kilogramu, a za preradu i spaljivanje 17 centi po kilogramu. Dodaju i da se cene nisu menjale od 2015. godine, uz zaključak da “Agroproteinka” radi zakonito.

Zbog afričke svinjske kuge dosad je eutanazirano više od 15 hiljada svinja, na nešto više od 700 gazdinstava.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.