18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vlašić Iljkić: Koliko je ministar zaradio na još jednoj ne – temi?

3 min read

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić-Radman suvlasnik firme “Agroproteinka” koja jedina u Hrvatskoj obavlja poslove prerade nusproizvoda životinjskog porekla, saopštenjem se oglasila saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić. Saopštenje prenosimo u celosti:

– Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ne vidi ništa sporno u tome što država ima ugovor s tvrtkom Agroproteinka koja, tvrdi ministrica, jedina obavlja poslove prerade nusproizvoda životinjskog porijekla u RH, a koja je u suvlasništvu njenog kolege ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana, s udjelom od preko 20 posto vlasništva.
Ova obiteljska tvrtka u kojoj su među ostalim dioničarima njegov brat Ivica Grlić-Radman (20,57 posto) te sestra Irena Bubalo koja ima 20,56 posto vlasništva, a i članica je Nadzornog odbora, u 2022. godini poslovala je s 30 milijuna eura ukupnog godišnjeg prihoda. Javnost bi trebala znati koliko je od toga tvrtka ostvarila u poslovanju sa državom?
Ako je točno da je tvrtka monopolist na tržištu, ona diktira i cijene, te bi bilo vrlo zanimljivo usporediti cijene zbrinjavanja u drugim zemljama Europske unije? Nezamislivo bi bilo da se u uređenim zemljama Europske unije dogodi slična situacija i da se nitko ne zapita radi li se o pogodovanju.
Znamo da smo najgori u Europskoj uniji po širenju svinjske kuge te se opravdano pitamo, s obzirom na način zbrinjavanja eutanaziranih svinja i dobrim poslom u ministrovoj tvrtki, kome je u interesu bilo cijele županije staviti u zone zaštite pa su svinje morale biti eutanazirane i na farmama u kojima svinjska kuga nije otkrivena, kao i na onima koje imaju sve uvjete biosigurnosti. Većina proizvođača iz slavonskih županija više neće uspjeti pokrenuti proizvodnju i time se domaćoj proizvodnji zabio još jedan udarac.
Javnost traži konkretne odgovore jer komentar ministrice poljoprivrede samo pokušaj minoriziranja još jedne afere u Vladi Andreja Plenkovića. On će reći da je sve to ne – tema, a procjenjuje se da bi uzgajivačima svinja i malim OPG-ovima šteta mogla narasti na preko 200 milijuna eura. Vlada je uzgajivačima osigurala skromnih 12,5 milijuna eura, a koliko je u svemu tome zaradio ministar? – navodi Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.