22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Veri održana manifestacija “Selu u pohode”

4 min read

U organizaciji Zajedničkog veća opština juče je u Veri održana tradicionalna manifestacija “Selu u pohode”. Ovo je bila prilika da pojedina sela kulturno-umetničkim programima pokažu svoju tardiciju i običaje što je i cilj manifestacije, istakao je Veljko Maksić, predsednik Odbora za kulturu i sport zajedničkog veća opština.

– Manifestacija koja traje 40-ak godina sada je po prvi ili drugi put. Ovo je nova prilik da se nađemo u u Veri, u kojoj u poslednjih 10-ak, 15 godina nije bila ova menifestacija. Ovde smo uspeli izložiti niz fotografija, rukotvorina i domaćih proizvoda. Cilj manifestacije je da oživi kulturni život u selima koji je pomalo zamro. Naša sela imaju problem samim time što stanovništvo odumire, što je demografija nezgodna tačnije sve je manje ljudi. Možda je ovo način da ponovo vratimo ljude u sela ili da se okupe taj jedan dan. Hteli smo da napravimo seoski ugođaj, a svi artefakti su iz samog sela, fotografije su iz sela kao i bale i to je nešto što je sastavni deo života. Mislim da svi oni koji dođu da će moći osetiti ugođaj Vere i svih naših sela koja dele našu sudbinu. U ovoj etapi je prva Vera, a imamo i druga mesta u kojima ćemo se predstaviti o čemu će građani biti pravovremeno obavešteni – istakao je Maksić.

– Ovo je tradicionalna manifestacija ZVO-a koja je u svojim počecima imala za cilj da obezbedi određena finansijska sredstva za kulturno-umetnička društva i da provedemo kulturna dešavanja kroz sve naše opštine. Ove godine se po prvi put manifestacija organizuje na ovakav način i naš cilj je da decentralizujemo kulturne događaje, da se ne dešava sve u Vukovaru ili recimo Belom Manastiru. Prošle godine smo nekoliko predstava organizovali u Baranji, tako da ćemo se truditi da nastavkom ove i sledećih manifestacija kulturu dovedemo u opštine koje su u sastavu Zajedničkog veća opština i koje nemaju uvek priliku da u svom mestu vide raznolik kulturno-umetnički program – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Organizatori su se potrudili da prikaz sela bude autentičan, tako da je publika imala priliku da sedi na balama umesto na stolicama.

U folklornom delu manifestacije, pored domaćinskog KUD-a “Ljubomir Ratić Bubo” iz Vere,

učestvovali su i KUD “Vaso Đurđević” iz Bršadina, Trio “Gajde” iz Sivca te Srpski kulturni Centar “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole, čiji je direktor Vladimir Rac.

– Dvadeset godina unazad se poznajemo sa ljudima iz Vere, prevenstveno sa svima iz uprave tako da održavamo vezu. Zbog različitih situacija, u Veri nismo bili deset godina, a pre toga smo svaku drugu godinu dolazili. Srpski kulturni Centar “Vuk Stefanović Karadžić” je osnovan 1990. godine prvenstveno da čuva tradiciju srpskog naroda. Mi živimo u mešanoj sredini, Bačka Topola ima 60% Mađara i 40% Srba, tako da nismo čisto naselje. Bavimo se isključivo čuvanjem tradicije srpskog naroda, kako pevanjem, sviranjem tako i igranjem folklora. Imamo narodnu nošnju Srba iz Bačke, igramo “Srpske igre iz Bačke” i “Srpske igre iz Pčinje” – istakao je Rac.

Manifestacija je finansijski podržana sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

S.M.

Foto: Službena stranica ZVO-a

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.