17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Radovi na obnovi Hrama Svetog Stefana u Borovu se nastavljaju

4 min read

U Hramu Svetog Stefana u Borovu nastavljeni su radovi na unutrašnjem uređenju i zidnim površinama. S radovima koji su započeli još prošle godine, nastavlja Konzervatorski obrt Mural iz Čepina.

– Prošle godine je završen svod crkve i priprema u oltaru koja je na redu da se ove godine radi. Rok za završetak tih radova je do kraja ove godine. To su ljudi profesionalci, a radi se o konzervatorsko restauratorskim radovima koji su zaista zahtevni i zbog same pozicije tih površina, a i zbog stanja u kojima su do sada bili – rekao je u izjavi za Radio Borovo protonamesnik Dragan Serdar i podsetio da je 2015. godina bila godina početka generalne obnove borovskog hrama.

– Pre svega smo išli na sanaciju vlage u hramu što je bio prvi korak i nešto što je bilo neophoodno da se uradi na prvom mestu da bi kasniji poslovi koje radimo imali nekog smisla. Posle sanacije vlage odnosno presecanja svetog hrama i uvlačenja hidro izolacijskih ploča u zidove, uradili smo drenažu oko celog hrama, odveli smo oborinske i kaplarne vode od hrama i to je takođe važno i vezano je za samu sanaciju vlage u zidovima i to je trajno rešenje. To je povuklo za sobom i neke druge poslove u porti, promenjene su i staze u potpunosti jer smo stare morali pokidati kako bismo došli do samih temelja hrama. Moguće je čak i da stignemo da zamenimo vrata na hramu. Radi nam se trenutno časna trpeza koja bi trebala da bude postavljena ove godine, a jedan veliki, veliki značajan posao koji je dugotrajan i zaista isrpljujući za nas, ali i za one koji se time bave, jeste završetak projektne dokumentacije za izradu novog ikonostasa. Naš ikonostas je u drugom svetskom ratu uništen, sačuvane su ikone u najvećem broju, ali je duborez i sama konstrukcija ikonostasa u potpunosti uništena. Ako Bog da, sledeće godine bi krenuli u izradu novog ikonostasa. Mnogo posla još je pred nama – izvestio je protonamesnik Serdar.

U porti i hramu je uvedena elektro instalacija, urađeno je krovište hrama, a ugrađeni su i novi prozori. Plan je da se ove godine u potpunosti završi zidno slikarstvo.

Da nije sredstava Opštine Borovo i priloga vernika kako iz Borova, tako i iz inostranstva obnove ne bi ni bilo, istakao je potonamesnik Serdar i zahvalio se savima na učešću u obnovi hrama.

– Hvala Bogu, mi imamo odlilčnu saradnju sa našom opštinom Borovo  i uvek to ističem nema tu nikakve privilegije u smislu da nekoga više favorizujemo, naš narod takođe svojim dobrovoljnim prilozima se priključio ovom velikom poslu i poduhvatu, ali motor ove obnove kad su finansije u pitanju ipak je opština Borovo. Bilo koji iznos da je u pitanju jednako nam je vredan i jednako nam je drag  i dragocen jer kada se hram gradi to nije posao koji treba da doživimo kao nekakav težak posao, nego treba da bude radost što smo mi ti koji smo udostojeni da budemo neko ko će da obnovi i sačuva nešto što je sveto i nešto što je ostavljeno u nasledstvo od naših predaka – poručio je Otac Serdar.

S.M.

Izvor foto: FB stranica Hrama Svetog Stefana Borovo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.