23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Završio 32. saziv borovske kolonije, na kojoj je učestvovao 31 umetnik sa 61 radom

4 min read

Zajedničkim ručkom u Domu penzionera u Borovu i dodelom zahvalnica, u Borovu je u nedelju završio 32. saziv Međunarodne likovne kolonije, koja je održana od 1. do 3. septembra, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”. Prema rečima predsednika društva Rade Bosića na koloniji je učestvovao 31 umetnik iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske. Pored slikara iz Borova, Vukovara, Osijeka i Darde, na koloniji su učestvovali i umetnici iz Sombora, Bačke Palanke, Pivnica,  Novog Miloševa, Beograda, Pančeva, Vrnjačke Banje, Crvenke, Jagodine, Šida, Vojke, Doboja i Banja Luke.

– Ovogodišnja kolonija bila je jedna od najproduktivnijih i mi smo prezadovoljni. Ugostili smo 31 umetnika iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske. U ova dva i po dana uradili su ukupno 61 rad, 60 slika, uglavnom ulja na platnu i jedan duborez. Jedan veliki fond kvalitetnih slika koje će biti izložene u našoj galeriji – kaže Bosić.

Organizatori su za učesnike likovne kolonije u subotu organizovali i izlet u Vukovar, gde su posetili hram Svete Petke na Dobroj vodi, a tokom večere zabavljali su ih tamburaši.

Među veteranima borovske kolonije je i slikar Stipan Kovač iz Sombora, koji je uradio dve slike.

– Ovo je jedna od retkih kolonija koja toliko godina opstaje, a opstaje zahvaljujući organizatorima i jednom domaćinskom i korektnom odnosu prema učesnicima i delima koja nastaju. Uvek se odazovem pozivu organizatora i drago mi je što sam jedan od učesnika – priča Kovač.

Nenad Stojkov iz Beograda na koloniju u Borovo dolazi takođe godinama.

– Uvek volim da dođem u Borovo. Odvojim vreme, šta god da se dešava. Pomerim i odmor, ako treba, da bi došao ovde kod vas. Imam i rodbinu u Vukovaru, tako da je to prilika da ih obiđem. Ove godine sam se potrudio, uradio sam dve slike s dosta detalja i motiva. Hteo sam da ostavim nešto što je autentično. Reč je o banatskim motivima, koji su slični slavonskim. Na ovoj koloniji je lepa atmosfera, domaćinska, tako da se uvek rado vraćam – rekao nam je Stojkov.

I ove godine na koloniji u Borovu učestvovala je Ranka Mirković iz Osijeka, članica Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Darda, koja je uradila tri slike.

– Izuzetno sam zadovoljna, kao i svim prethodnim kolonijama. Organizacija je, zaista, na zadivnom nivou, što je retkost u današnje vreme, da se kolonije organizuju kroz tri dana, da se i družimo i slikamo. Domaćini su maksimalno posvećeni učesnicima, maltene svakom ponaosob. Prirede nam tako i male izlete i neko opuštanje. Zaista smo postali kao jedna porodica, slikarska, i svi se radujemo doći u Borovo na koloniju – ističe Mirkovićeva.

Pokrovitelji kolonije bili su Opština Borovo, Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Zajedničko veće opština iz Vukovara, a organizaciju su pomogli i drugi sponzori, članovi i simpatizeri društva.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.