23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ovogodišnja 32. Međunarodna likovna kolonija u Borovu okupila 33 umetnika iz tri države

4 min read

U Borovu je prepodne otvorena 32. Međunarodna likovna kolonija, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”. Ovogodišnji saziv okupio je 33 likovna umetnika iz Hrvatske, Srbije i Bosne Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Veći deo učesnika je već stigao u Borovo, a neki će doći tokom dana i sutra, saznajemo od predsednika društva Rade Bosića.

– Ponosan sam što su se pored umetnika iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, iz Borova, Vukovara, Darde i Osijeka, našem pozivu odazvali i umetnici iz Srbije, iz Sombora, Bačke Palanke, Pivnica, Novog Miloševa, Beograda, Pančeva, Vrnjačke Banje, Šida, Crvenke, Jagodine i Vojke te umetnici iz BIH-a, odnosno RS, iz Tuzle, Doboja, Banja Luke i Brčkog. Očekujemo dobre radove, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini – rekao je Bosić u izjavi za Radio Borovo.

Po prvi put na likovnoj koloniji u Borovu učestvuje Željka Ćurčin iz Vojke u opštini Stara Pazova, koja je u Borovo došla s delegacijom Mesne zajednice Vojka. Slikarstvom se bavi 20-ak godina.

– Pošto ostajemo samo danas, nismo u mogućnosti da budemo duže, ponela sam već urađene slike. Jedna od njih je “Crnkinja”, dok je druga prožeta motivima Vojke – priča Željka koja je najavila da će na borovsku koloniju doći i iduće godine, kada planira ostati tri dana.

Vera Nedin iz Novog Miloševa na likovnoj koloniji u Borovu učestvuje od 2005. godine.

– Ovde se osećam kao da sam domaća. Ovu koloniju prati uvek dobar odabir slikara, koji ostave trag u svim našim životima. To prijateljstvo traje. Sad sam videla da su neki novi klinci došli, podmladak, što je vrlo pohvalno za ovu koloniju, znači da ima nade. Mi smo već u godinama. Primetila sam da svi mi stariji šantamo i teško hodamo, koji smo na ovoj koloniji od prvih dana. Zahvalna sam i meštanima Borova što su nas prihvatili i ovde se uvek dobro osećam i rado se odazivam – rekla nam je Vera.

Svoj doprinos koloniji, po treći put, daće 14-godišnja Vanja Nikić iz Borova naselja. Slikarstvom se bavi od najranijeg detinjstva.

– Počela sam da slikam vodenim bojama s dve godine, a slikarstvom se intenzivnije bavim proteklih nekoliko godina. Osvajala sam i nagrade na likovnim konkursima, ove godine na likovnom konkursu za Vidovdan. Najvažnije mi je druženje i da kroz rad sa starijim umetnicima još bolje slikam – kaže Vanja, koja u ponedeljak kreće u prvi razred Gimnazije.

Koloniju je u ime generalnog pokrovitelja Opštine Borovo u Kulturnom centru zvanično otvorio načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, poželevši dobrodošlicu likovnim umetnicima.

-Dobro došli u Borovo! Želim vam lep boravak u našem mestu, dobro druženje i da vas posluži inspiracija, da uradite dobre slike – poručio je, uz ostalo, Baćanović.

Uz Opštinu Borovo pokrovitelji kolonije su i Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Zajedničko veće opština iz Vukovara. Ispred ove institucije svečanom otvaranju kolonije prisustvovao je predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO Veljko Maksić, a ispred Vukovarsko-sremske županije zamenik župana Srđan Jeremić.

Umetnici će do nedelje, 3. septembra stvarati u dvorištu iza opštinske zgrade i na obali Dunava, a za sutra je predviđen izlet u Vukovar i obilazak hrama Svete Petke na Dobroj vodi.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.