17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Generalni konzulat Republike Srbije Vukovar: Dogovoren izlet,u Beograd ide 130 predškolaca

4 min read

Budući da u Hrvatskoj jedino u Vukovarsko-sremskoj županiji postoje vrtići u kojima se program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru juče je na inicijativu generalnog konzula Aleksandra Nakića, dožupana Srđana Jeremića i narodne poslance Srbije Sanje Lakić održan sastanak sa načelnicima opština i direktoricama vrtića. Tema sastanka bila je ekskurzija u Beograd dece koja pohađaju program predškole na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Deca bi imala priliku da obiđu određene znamenitosti, da imaju određene kvalitetne sadržaje i da vide podršku matične države. I deca i njihovi roditelji u smislu njihovog budućeg obrazovanja kada budu upisivali osnovnu, a onda kasnije i srednju školu da to bude na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Drago mi je da smo i ovog puta imali veliko razumevanje i generalnog konzula gospodina Aleksandra Nakića i narodne poslanice Sanje Lakić. Dogovorili smo se da bi otprilike 130 predškolaca u drugoj polovini septembra otišlo u Beograd i tamo imalo predivno iskustvo. Mislim da bi to bilo putovanje koje bi deci ostalo u veoma lepom sećanju i siguran sam, doprinelo našem cilju, a to je negovanje nacionalnog identiteta i osećaja pripadnosti svom narodu već u najranijem periodu u njihovom odrastanju – rekao je, ovom prilikom, u izjavi medijima dožupan Srđan Jeremić.

– Ideja je dobrodošla budući da je ovo mogućnost da deca predškolskog uzrasta iz svih vrtića budu zajedno, da se zajedno druže, ali ne samo deca nego i vaspitači. Svaki kontakt sa matičnom državom za nas je veoma značajan. Odlazili smo i ranijih godina u matičnu državu, a i ovoj deci se pruža mogućnost da na jednodnevnom izletu sa svojim drugarima posete Beograd i da imaju jedno novo iskustvo i novu uspomenu u svom detinjstvu – rekla je Radmila Latas, direktorica Dečjeg vrtića “Zlatokosa” Borovo čijih će 24-ero predškolaca imati priliku da otputuje na ekskurziju u glavni grad matične države.

Zadovoljstvo sastankom i novom prilikom da deca posete Beograd, izrazila je direktorica Dečjeg vrtića Vukovar II Marina Latinović.

– Mi smo već odlazili i u Beograd i u druga mesta u Srbiji. Pre tri meseca je naša jedna grupa bila u poseti Zasavici kod Sremske Mitrovice. Ovde smo kao predstavnici vrtića da damo sugestije u organizacoonom smislu kako to treba da izgleda kada vodimo decu tog uzrasta i da se zajedno dogovorimo koji su to sadržaji koji će njima biti najinteresantniji – istakla je Latinovićeva.

Generalni konzul Aleksandar Nakić čiji je mandat juče istekao i koji odlazi na novu dužnost, zahvalio se učesnicima sastanka i svima na saradnji.

– Želim da se zahvalim svim direktoricama i vaspitačicama na teškom poslu koji one obavljaju jer biti Srbin u Vukovaru nije lako. Hvala svim mojim saradnicima iz Vukovara, mojim prijateljima i saradnicima iz Srbije, hvala predsedniku Vučiću. Dužan sam zahvalnost i pažnju iskazati gospodinu Đorđu Radinoviću iz Stare Pazove koji je sve naše želje i molbe ispunio. Hvala i gospodinu Jeremiću koji je tu bio svakog momenta, koji je na svaki poziv Generalnog konzulata reagovao – zaključio je Nakić.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.