23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Završila treća faza projekta “Žene s istoka” u koji je UŽ “Negoslavčanke” uključilo 220 žena

5 min read

U Vukovaru je u sredu uveče održana završna konferencija projekta “Žene s istoka III”, koji je u proteklih šest meseci provelo Udruženje žena “Negoslavčanke” s partnerima. U sklopu projekta održano je 38 edukativnih i kreativnih radionica, u koje su uključili 220 žena, organizovana pozorišna predstava i završna konferencija, kao poslednja aktivnost projekta, čija je realizacija započela 1. marta, a završila 31. avgusta. Cilj projekta je jačanje uloge žena, pripadnica manjina, u očuvanju tradicije, promovisanju kulture i razvoju lokalne zajednice, istakla je predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke” i voditeljka projekta Biljana Pejić.

– Ova završna konferencija je ujedno 40 aktivnost koju smo odradili u proteklih šest meseci. Na ovoj konferenciji okupili smo više od stotinu žena iz sedam udruženja, a aktivnosti smo održavali u svim mestima, ono što je bilo u Negoslavcima održavalo se i u Vukovaru, Borovu, Banovcima, Markušici, Ostrovu i Belom Manastiru. Na taj način smo povezali žene i ohrabrili da se udruže i uključe u aktivnosti svoje lokalne zajednice – ističe Pejićeva.

Pored Negoslavčanki, u projekat su bila uključena udruženja žena “Jelica” iz Vukovara, “Banovčanke” iz Banovaca, “Zlatne ruke” iz Markušice, “Nura” iz Ostrova, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Borovo i Folklorni ansambl “Čuvari tradicije baranjskih Srba” iz Belog Manastira.

Projekat je finansiralo Srpsko narodno veće iz Zagreba, sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

– Nadamo se da će SNV, koji je podržao sve tri faze ovog projekta, podržati i novu, četvrtu fazu, jer je to za nas žene na istoku Hrvatske jako važno – dodala je naša sagovornica, koja se zahvalila i svim voditeljima radionica.

Deo projektnog tima bila je i Mirjana Oreščanin, profesorica istorije iz Vukovara, koja je održala ciklus radionica posvećen glumici Sonji Savić.

– Žene su željne druženja, ali i rada i ovakvih aktivnosti. Ovaj projekat je pokrenuo mnogo toga. Osnovana su udruženja žena u Banovcima, Markušici i Ostrovu. Projekat je ostavio značajan trag u našim lokalnim zajednicama – podvlači Oreščanin.

Deo ove priče bila je i borovska “Prosvjeta”, koja se u prethodnim ciklusima ovog projekta može pohvaliti ciklusom autorskih, interaktivnih radionica “Na srpskom dvoru iz ženskog ugla” o vladarkama iz dinastije Nemanjića i ciklusom kreativnih radionica na temu ukrašavanja uskršnjih jaja kviling tehnikom.

– Veliko nam je zadovoljstvo i čast što već treći ciklus učestvujemo u ovom projektu. Izuzetno zanimljive teme i radionice, lepo druženje žena različitih generacija. Čak su i neke muške kolege pitale da li mogu da učestvuju u radionicama. Potrebno je da se žene osnaže, da izađu iz kuće, a po odazivu na ovu završnu konferenciju vidljivo je da je projekat bio veoma uspešan – istakla je predsednica Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo Radmila Latas.

Za nastavak projekta i osnaživanje žena založila se i zamenica predsednika Srpskog narodnog veća i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

– Nije u redu i ne sme se zanemarivati 51 odsto žena u ukupnoj populaciji. Diskriminatorno je zanemarivati tako visok procenat žena u društvu. Mi u svemu treba da ravnopravno učestvujemo, kako u obavezama i preuzimanju odgovornosti, tako i u ostvarivanju naših prava. Svedoci smo u poslednje vreme eskalacije porodičnog nasilja. To je jedna od tema koju smo obradili u poslednjoj fazi ovog projekta. Kao saborska zastupnica zalagaću se i dalje za ostvarivanje prava žena i suprostavljati se svakom obliku porodičnog i drugog nasilja nad ženama – poručila je Jeckov.

D.Zečević

Foto: V.Spasojević, SKD “Prosvjeta” pododbor Borovo/UŽ “Negoslavčanke”

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.