01/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru predstavljena nova zbirka pesma za decu Dragoljuba Vojnovića iz Bobote

3 min read

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru u sredu uveče predstavljena je nova knjiga Dragoljuba Vojnovića, prosvetnog radnika u penziji iz Bobote “Od mene pesma – od Boga zdravlje”.

Autor je desetak knjiga, koje su – kako kaže – obišle svet, a ovo je njegova četvrta zbirka pesama za decu.

Nastavak je dogodovština Vojnovićevih literarnih junaka, a ima i dva dodatka, od kojih se jedan odnosi na tragičnu sudbinu Roma iz Bobote, Nikolića i Jovanovića, koji su svi slavili Svetu Petku, kaže autor.

– Jedini sam od nekadašnjih momaka, koji se sećaju tih ljudi koji su nekad živeli u Boboti i koje je sudbina odvela u Jasenovac, gde je veliki broj njih stradao – priča Vojnović.

Knjiga je objavljena u izdanju Zajedničkog veća opština i druga publikacija predstavljena ove godine, ističe predsednik Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština Veljko Maksić.  – Pokrenuli smo novu ediciju “Josif Milovuk”, u kojoj će biti zastupljeni ovdašnji književnici, kako živući, tako i oni koji su nekada stvarali na našem prostoru ili su poreklom iz ovih krajeva. Nova knjiga Dragoljuba Vojnovića prati doživljaje čuvenog “Vasje mačka” i njegove saputnice “mace Emilije”. Ona ima i dva dodatka, o sedam srpskih čuda, odnosno o padežima i jedan posebno zanimljiv dodatak, koji je tragično svedočanstvo o vremenu Drugog svetskog rata i Romima kojih u Boboti više nema. Knjiga je prvenstveno namenjena deci, ali ima i ozbiljnu konotaciju, naročito ovaj deo posvećen bobotskim Romima – navodi Maksić. Program je sufinansiran sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.  Nakon promocije u Vukovaru nova knjiga Dragoljuba Vojnovića ove jeseni biće predstavljena u Osijeku i Boboti.  D.Zečević Foto: S.Bubalo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.