30/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ o afričkoj svinjskoj kugi, prirodnim nepogodama i prevozu učenika

4 min read

U Vinkovcima je danas održana Koordinacija vukovarsko-sremskog župana Damira Dekanića, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-sremske županije, a glavne teme su bile aktuelnosti vezane za afričku svinjsku kugu i štete nakon prirodnih nepogoda. Župan je rekao da se afrička svinjska kuga širi i da se pokušava stati na kraj tome i spasiti barem deo županije.

Pročelnica županijskog odeljenja za poljoprivredu Magdalena Parat istakla je da će naknadu štete za eutanazirane i uginule svinje dobiti i oni koji nisu imali biosigurnosne mere.

– Ono što je Ministarstvo poljoprivrede juče na radionici istaklo, svima koji su u kategorijama 0, 1 i 2,odnosno oni s manjim ili nepostojećim biosigurnosnim merama, za eutanazirane i uginule svinje dobiće takođe novčanu naknadu, ne moraju podnositi samostalne zahteve. U skladu sa veterinarskim izveštajem, automatski će se unutar Agencije za plaćanje u poljoprivredi obrađivati pristigli podaci. Prva isplata za prve eutanazirane svinje započela je 20.avgusta i verujemo da će to ići sukcesivno po zaprimljenim zahtevima veterinarske inspekcije – istakla je pročelnica za poljoprivredu Magdalena Parat.

Župan Dekanić se osvrnuo i na prirodne nepogode koje su pogodile područje županije i zahvalio svima na brzoj reakciji. Novac za naknadu štete od nepogoda je stigao i uskoro će biti transferisan na račune opština.

– Pohvaljujem sve službe i predstavnike gradova i opština koji su brzo i promptno reagovali, te sam mišljenja kako je posao vrlo brzo odrađen s obzirom na razmere katastrofe koja nam se dogodila. Veliki broj javnih objekata je oštećen pa i škole, a sredstvima u iznosu 7,2 miliona eura odobrenih i uplaćenih od Vlade Republike Hrvatske, započinje faza isplate prema gradovima i opštinama za štetu nastalu na stambenim objektima saniranu u skladu sa izdanim potvrdama od strane jedinica lokalne samouprave – rekao je župan Dekanić.

U nevremenu koje je sredinom jula pogodilo Vukovarsko-sremsku županiju stradala su 42 vaspitno-obrazovna objekta, a štete se još saniraju. Nastava će, ipak, početi na vreme, istakla je pročelnica županijskog odeljenja za obrazovanje Jadranka Mustapić-Karlić na današnjoj Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika.

– S ponosom i radošću mogu reći da smo ipak uspeli učiniti sve što je bilo u našoj moći da nastava krene u svim gradovima i opštinama, ali naravno, obzirom kako je šteta na nekim objektima bila većeg razmera, radovi na školama još će trajati – rekla je Karlić i dodala da će učenici iz Retkovaca nastavu pohađati u školama u Vođincima i Rokovcima- Andrijaševcima, a na raspolaganju će biti i opštinski prostori.

Županija će i ove godine sufinansirati troškove javnog prevoza redovnih učenika srednjih škola za nastupajuću školsku godinu, ali će trošak za roditelje učenika porasti. Prevoz sa 75% sufinansira Ministarstvo obrazovanja, a preostali deo Vukovarsko-sremska županija, jedinice lokalne samouprave i manji deo roditelji učenika. Zbog povećanja dodatnih troškova, poput povećanja cene goriva, s gradonačelnicima i načelnicima postignut je konsenzus o povećanju iznosa dela koji će plaćati roditelji učenika.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.