18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSŽ: Potpisani ugovori s privrednicima za ulaganja u dodatnu ponudu smeštajnih kapaciteta

3 min read

U Palati Srem u Vukovaru upriličena je dodela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu na Javnom pozivu za dodelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smeštajnih objekata u Vukovarsko-sremskoj županiji putem projekta “Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-sremske županije”. Pored vukovarsko-sremskog župana Damira Dekanića ugovore je privrednicima podelila Tamara Kalistović, pročelnica Upravnog odeljenja za turizam i kulturu Vukovarsko-sremske županije.

– Naše Upravno odeljenje za turizam i kulturu u maju je objavilo Javni poziv za unapređenje dodatne ponude smeštajnih kapaciteta Vukovarsko-sremske županije. To je polučilo jako dobar odaziv, ukupno smo zaprimili 35 prijava od čega je 25 korisnika ostvarilo pravo na potporu u iznosu od 530 € za kupovinu bicikala i biciklističke opreme. Glavni cilj koji želimo polučiti na ovaj način je sveukupni razvoj cikloturističke ponude naše županije i povećanje broja smeštajnih kapaciteta koji će zatražiti oznaku “Bike & Bad” jer je to veoma bitno za privlačenje cikloturista – istakla je Kalistovićeva.

Ovom prilikom potpisano je 25 ugovora o dodeli potore, koju je, za cikloturizam u iznosu od 530 € dobio i Vlatko Matković iz Vinkovaca koji ima kuću za odmor u Iloku.

– Putujemo često za Ilok i srećemo puno biciklista. Primetio sam da ima dosta stranaca tako da mislim da je to vrlo zanimljiva priča koja funkcioniše. Kroz našu kuću za odmor pokušavamo dočarati život 20-ih godina u građanskoj kući, ima dosta detalja iz tog perioda. Ovom inicijativom za biciklove ćemo popuniti ponudu za turiste koji dođu u našu kuću, za razgledanje Iloka. Ovo je jedna nova ponuda za naše turiste – rekao je Matković.

Vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić istakao je ovom prilikom da cikloturizam u Evropi pa tako i kod nas postaje jedna od osnovnih grana turizma.

– Stimulišemo i potičemo izrade projekata biciklističkih staza, izgradnjom biciklističkih staza, a sada smo i onim subjektima koji se bave turizmom išli u nabavku bicikala i biciklističke opreme. Vrednost je oko 14 hiljada €. Potpisano je 25 ugovora, a ovo je samo početak, na neki način pregledavamo teren da vidimo kako će priča završiti. Rezultati i brojke nam pokazuju da imamo sve više noćenja u županiji iako hotelskih kapaciteta imamo sve manje, ali to je pokazatelj trenda porasta drugačijih smeštajnih kapaciteta u ruralnoj sredini – zaključio je župan Dekanić.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.