17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Šah u Trpinji postoji punih 50 godina

4 min read

U Šahovskom klubu “Trpinja” juče je organizovana centralna proslava obeležavanja 50 godina postojanja kluba, a tom prilikog održan je i seniorski šahovski turnir na kome je nastupilo 20 ekipa.

– Mirno, tiho i dostojanstveno, ja bih tako rekao da ovaj klub radi 50 godina. Ovde vredi “Tiha voda brege dere”, mislim da smo mi ti. Ništa ne odskačemo, samo radimo svoje. Imali ste priliku videti koliko smo ovde imali zahvalnica, koliko nas je u zadnje vreme podržalo i sponzora i okolina što nam je izuzetno drago, pogotovo što u današnje vreme imamo toliki broj dece. Privukli smo ih tom nekom tradicijom i jubavi za šah. Mi ćemo se truditi da dalje održimo i sačuvamo tu decu, da ih što brže afirmišemo u seniorski šah jer mislim da je to budućnost kluba – rekao je predsednik Šahovskog kluba “Trpinja” Nikola Maširević koji je istakao zadovoljstvo i zahvalnost zbog odaziva brojnih ekipa.

Šahovski klub “Tprinja” datira od 3. januara 1973. kada ga je osnovala grupa entuzijasta među kojima je i Miloš Radulović koji je pristustvovao i na obeleževanju 50. godišnjice postojanja

– Nas desetak smo se tada organizovali i osnovali klub, to smo počeli od nule, nismo imali ništa od opreme jedino smo imali volju za šah, da igramo šah i onda smo polako priklupljati sredstva i kupovali šahovske rekvizite. Uključivali smo i druge igrače osim nas deset pa čak i one koji nisu pokazivali da vole šah, ali smo ih mobilisali pa su počeli i oni da igraju šah. Zatim smo našu decu uključivali da igraju šah i tako smo se razvijali sve do današnjih dana. Sad imamo predsednika koji je zadnjih deset godina toliko unapredio šah u našem klubu tako da imamo rezultate toga rada – rekao je Radulović u izjavi medijima.

U održanom seniorskom turniru na prvom mestu je Šahovski klub “Županja”, čiji je predstavnik Krunoslav Lešić.

– Ja sam jako impresioniran organizacijom ovoga takmičenja i vidi se da u 50 godina, osim brojkom, da tu postoji stvarno jedan intenzivan rad u celom ovom periodu. Mene kao jednog istaknutog šahovskog radnika raduje da postoje sredine u našoj županiji koje su ovako radišne i samozatajne. Raduje me uvek saradnja sa predsednikom NIkolom Maširevićem sa kojim sarađujem sa dečicom uglavnom jer smo obojica u županijskoj komisiji za kadetski šah. Svaka nagrada raduje šta da kažem. Volim što smo na jubilarac osvojili prvo mesto – poručio je Lešić.

Drugo mesto osvojila je domaćinska ekipa dok je treće mesto pripalo Sahovskom klubu Codeasy iz Vukovara.

Ivan Đančević član izvršnog odbora Hrvatskog šahovskog saveza istakao je da je Šahovski klub “Trpnja” veoma značajan klub u Vukovarsko-sremskoj županiji i da je kroz svoj trud i rad znatno doprineo hrvatskom šahovskom savezu.

– Svaki korak je korak napred. Kad gledamo na natpisu koji danas piše tamo na bini Šahovski klub “Trpinja” 1973-2023 , u crticu između stane 50 godina života. To je puno ljudi koji su dali svoj doprinos za taj klub, da prvo opstane, da funkcioniše bez obrzira kakve su bile situacije, a iz tog kontinuiranog rada se izrode i s vremena na vreme dođu rezultati. Sigurno je uspeh za ovakvu malu sredinu da se slavi 50 godina. Kad neko slavi 50 godina braka kažu zlatni jubilej, a i ovo je zlatni jubilej – rekao je Đančević koji je ovom prilikom Šahovskom klubu “Trpinja” od strane Hrvatskog šahovskog saveza dodelio plaketu.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.