18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obeležen Dan Opštine Negoslavci

5 min read

Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Negoslavci, koja je održana uz prisustvo predstavnika društveno-političkog života i brojnih gostiju, u Negoslavcima je obeležen Dan te Opštine. Budući da Dan opštine spada 28. avgusta kada je ujedno i hramovna i mesna slava – Velika Gospojina, Dan opštine Negoslavci obeležen je juče. Kako je istakao načelnik ove opštine Dušan Jeckov, proteklih godina rad opštine bio je fokusiran na uređenje socijalne, društvene i komunalne infrastrukture, zaštite životne sredine i prostorno planiranje, te na decu i ljude što je prioritet u radu i u narednom periodu.

– Prioritet su nam deca i ljudi, zato što infrastrukturu možemo pozlatiti, ali ukoliko nemamo dovoljan broj stanovnika i dece koji će tu infrastrukturu koristiti onda nećemo postići željene rezultate. Zato smo se fokusirali na prioritete pružanja mogućnosti, kako mladim ljudima, tako i deci. Mlade porodice sa decom dobijaju novac za novorođenu decu, pomoć đacima-prvacima, udžbenike, radne sveske, preobuću, užinu, ekskurzije i školu plivanja. Rukovodimo se time da deca, bez obzira što žive u jednoj maloj sredini poput Negoslavaca, ne treba da budu zakinuta u odnosu na neke veće sredine. Dok mi na to možemo da utičemo, to će biti tako – rekao je načelnik Jeckov te istakao da je Opština Negoslavci kroz demografske mere u proteklom peridou pomagala mladim porodicama u smislu sufinansiranja porodičnih kuća. Takvim merama pomogli su i određenom broju preduzetnika koji posluju na području opštine Negoslavci.

– Nama jedno radno mesto puno znači i zato je sledeći fokus na ljudima i njihovom zapošljavanju. U tom smislu je dobar naš privredni razvoj opštine da pomažemo obrtima. Mi u zadnje dve godine imamo novootvorenih 15-ak obrta tako da ovde imamo stolare, keramičare, frizere, prevoznike, ugostitelje, građevinske obrte i tako dalje i to je nekakav model samozapošljavanja. Kada je zapošljavanje u pitanju, program “Zaželi” ima višestruki značaj jer je naš ideal da budemo mesto gde nema nezaposlenih ljudi. To nije lako dostići, ali ako budemo svaki dan radili na tome, verujem da će naši rezultati biti sve bolji – poručio je Jeckov.

Sledeći prioritet u radu je uređenje infrastrukture, uređenje centra Negoslavaca koje provode uz pomoć Vukovarsko-sremske županije i Ministarstva regionalnog razvoja kroz program namenjen pripadnicima nacionalnih manjina koji je rađen u nekoliko faza. Radi se i na programina prekorganične saradnje Hrvatska-Srbija.

– Na poslednjoj sednici Opštinskog veća doneli smo odluku da kupimo jednu kuću u Negoslavcima koja će odražavati jedan vremenski period. Želja nam je da kupimo Etno kuću koja će biti namenjena svim građanima Negoslavaca, ali i za kulturu i za rad manjisnkog veća te za Udruženje žena “Negoslavčanke” koje imaju dobre programe i manifestacije. Jednim delom to pokušavamo finansirati krog program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija zajedno sa opštinom Irig, a s druge strane javićemo se na konkurs Zajedničkog veća opština za kapitalne investicije – rekao je Jeckov te istakao da je značajan i projekat izgradnje vrtića u Negoslavcima.

– Prijavili smo se na konkurs Ministarstva obrazovanja za izgradnju vrtića u Negoslavcima. To su određeni standardi koje treba da ima svaka jedinica lokalne samouprave. Mi imamo model predškole i svesni smo da imamo ograničene kapacitete. Želimo da taj vrtić održiv, u pravom smislu te reči. Pokušaćemo izgraditi vrtić, ali da bude područni vrtić, da imamo kuhinju, dve grupe: jasličku i stariju. Pokušaćemo to realizovati kroz modele koji su nam na raspolaganju, kroz modele funkcionalnog spajanja jedinica lokalne samouprave – zaključio je načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.