17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U petak počinje isplata potpora svinjogojcima

2 min read

U petak, 25. avgusta Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju počinju s isplatama potpora svinjogojcima za ublažavanje posledica afričke svinjske kuge.

Iako je u evropskim zemljama različit pristup po pitanju obeštećenja, Hrvatska se odlučila na pristup pomoći svim proizvođačima svinja, imajući u vidu socioekonomsku situaciju na pogođenom području, navode u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede.

Radi ublažavanja negativnih ekonomskih posledica pojave afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede je promptno izradilo dva programa pomoći za oštećene uzgajivače svinja ukupne vrednosti 12,5 miliona evra.

Uprava za stočarstvo i kvalitet hrane Ministarstva poljoprivrede već je poslala više od 100 obrađenih zapisnika, a u petak 25. avgusta počinje isplata u okviru 7,5 miliona evra vrednog Programa potpore sektoru svinjogojstva, zbog onemogućene aktivnosti usled pojave afričke svinjske kuge, i to bez podnošenja zahteva za sva gazdinstva kojima su eutanazirane svinje. Posednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. avgusta potpore će biti isplaćene početkom septembra te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva, uz mogućnost povećanja finansijskih sredstava. Takođe, Evropskoj komisiji upućen je 5 miliona evra vredan Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka zbog naređenih mera za suzbijanje afričke svinjske kuge s mogućnošću povećanja do 10 miliona evra.

Pored dva navedena programa, Ministarstvo poljoprivrede priprema Program državne potpore za ponovno pokretanje delatnosti kao i Program državne potpore za izgubljenu dobit proizvođačima iz kategorije 3 i 4.

S Evropskom komisijom pregovara se i izmena Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike uz mogućnost finansiranja obnove gazdinstava s intenzitetom potpore do 100%, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.