21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SDP: Afrička svinjska kuga zapečatila sudbinu svinjogojstva u Hrvatskoj

2 min read

Afrička svinjska kuga zapečatila je sudbinu svinjogojstva u Hrvatskoj, posebno u Slavoniji, ocenio je u utorak Regionalni savet SDP-a za poljoprivredu i hranu pet slavonskih županija. Vladu pozivaju da tu situaciju sagleda ne samo s javno-zdravstvenog aspekta, nego i s ekonomske i ljudske strane.

Voditelj Saveta Boris Piližota u saopštenju ističe da se 75 % proizvodnje svinja u Hrvatskoj nalazi na području Vukovarsko-sremske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije i da većina proizvođača, kojima su životinje eutanazirane zbog te bolesti, više neće imati mogućnost da ponovo pokrene proizvodnju.

Upozoravaju i na poteškoće s kojima se suočavaju svinjogojci, čije svinje nisu usmrćene.  Zbog onemogućenog prometa svinja, životinje koje su trebale biti prodane sa 140 kilograma, kada dostignu težinu od 200 kilograma niko ne želi da kupi, navode u saopštenju i zaključuju da je “propast svinjogojstva u Slavoniji zagarantovana”.

– Navedene činjenice upućuju na namerno uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje ili, u najboljem slučaju, potpuno zanemarivanje te grane poljoprivredne proizvodnje, što pogoduje najvećim proizvođačima i uvozničkom lobiju – ocenio je Piližota.

Vladi predlažu hitno donošenje sledećih mera: uklanjanje kategorizacije farmera, obustavljanje otplate kredita pogođenim proizvođačima, omogućavanje prometa svinja koje su veterinarski pregledane i nisu bolesne i bolju kontrolu prometa domaćih životinja i mesa, posebno s BiH i Srbijom.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.