06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

24. Međunarodni brzopotezni šahovski turnir u Borovu okupio 77 šahista, pobednik velemajstor Dušan Popović iz Novog Sada

5 min read

U organizaciji Šahovskog kluba “Sloga” u Borovu je juče održan Međunarodni brzopotezni šahovski turnir 24. po redu na kome je učestvovalo 77 šahista, od toga 7 šahistkinja.

– Ove godine je bilo iznenađujuće mnogo – 77 takmičara, koji su nastupili iz tri federacije, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Po rejtingu je bilo za očekivati da će najbolji biti velemajstor Dušan Popović, drugi je Milan Popović i treći Novak Pezelj. Sva tri naša gosta su iz Srbije s tim da Novak igra za Šahovski klub “Trpinja”. Turnir je bio odličan, malo nam je bilo vruće, ali na to ne možemo da utičemo, a što se tiče organizacije bila je odlična, nismo mnogo ni kasnili tako da je sve prošlo super – rekao je i izjavi za Radio Borovo fide sudija Anto Majić.

– Brat i ja smo podelili prvo mesto, nije bolje moglo za porodicu Popović. Odlučeno je da je budem prvi, ali čestitam i bratu.Uz oca sam polako naučio prve korake u šahu, a posle toga sam sam i uz pomoć nekih trenera dostigao titulu velemajstora, igrao sam za reprezentaciju Srbije tako da sam zadovoljan svojom dosadašnjom karijerom. Bio sam više puta u ovim krajevima, ali u Borovu mislim da nisam nikad igrao šah. Isto kao i brat, imao sam osam poena iz devet partija, dva remija i sedam pobeda, bez poraza što je uvek lepo i bez stresa tako da je bilo sve po planu – utisci su koje je s nama podelio Dušan Popović, pobednik 24. Međunarodnog brzopoteznog šahovskog turnira u Borovu.

– Ja sam fidemajstor u šahu i bavim se šahom 15-ak godina, krenuo sam relativno kasno, ali prilično sam zadovoljan turnirom. Odlučili smo pre neki dan da dođemo tako da je ovo idealan turnir, što se mene tiče, na kom je moj brat i trener pobedio, a ja bio drugi. Vrlo lep turnir. Prvi put sam ovde, brat je bio u ovim krajevima, ja nisam, a vrlo smo prijatno iznenađeni – rekao je drugoplasirani, fidemajstor Milan Popović.

Prošlogodišnji pobednik Novak Pezelj iz Sombora koji igra za Šahovksi klub “Trpinja” ovaj put je trećeplasirani šahista.

– Redovno dolazim na turnire u Borovo, inače sam tri godine i nastupao za Borovo. Ove godine je bila dobra konkurencija, došao je velemajstor iz Novog Sada i njegov mlađi brat koji je isto jako lepo odigrao turnir, tačnije vodio je veći deo turnira. Njih dvojica su završili na prvom i drugom mestu, ja sam na trećem s čime sam veoma zadovoljan. Organizacija turnira je odlična. Nemoguće je ponavljati rezultat iznova i iznova, mora to da bude ravnomerno raspoređeno tako da sam zadovoljan. Drago mi je što sam treći, za mene je ovo uspeh u odnosu na celokupni zbir igrača – rekao je trećeplasirani Novak Pezelj.

Veliki pehar za osvojeno prvo mesto i 14 novčanih nagrada uručili su fide sudija Anto Majić i predsednik Šahovskog kluba “Sloga” Borovo Lazo Bosić koji je zadovoljan turnirom.

– Sedamdeset sedam takmičara je rekord u ovim svim godinama kako organizujemo turnir tako da sam prezadovoljan i turnirom i odazivom šahista – zaključio je Bosić.

Najbolje plasirani šahisti iz domaćinskog kluba su Danijel Radmanović, Milan Šćepančević i Goran Radovanović. Od sedam šahistkinja koje su nastupile na ovom turniru, titulu najbolje osvojila je Heike Roklicer Babić iz Šahovskog kluba “Bijelo Brdo” koja se šahom bavi punih 18 godina.

Nakon proglašenja pobednika i dodele novčanih nagrada upriličen je ručak za sve učesnike turnira.

24. Međunarodni brzopotezni šahovski turnir finansijski su pomogli Opština Borovo, Zajedničko veće opština i Šahovski savez Vukovarsko-sremske županije.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.