18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSŽ: Zbog afričke svinjske kuge usmrćeno 196 svinja, sumnja na ASK postavljena na još tri gazdinstva

3 min read

Završena je eutanazija ukupno 196 svinja na osam gazdinstava na području Vukovarsko-sremske županije, u mestima Gunja, Privlaka, Rajevo Selo i Posavski Podgajci, na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge.

Prema trenutnim informacijama, postavljena je sumnja na ovu bolest na još tri gazdinstva, koja se nalaze u Rajevom Selu i Drenovcima, a veterinari intenzivno provode sve potrebne mere kako bi se suzbilo širenje afričke svinjske kuge, prvenstveno na lokacijama koje su u visokom epidemiološkom riziku zbog kontakta sa zaraženim objektima, navode iz Minitarstva poljoprivrede.

Podsećaju da je na snazi Naredba o merama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rešenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-sremske županije. Naredba sadrži niz ograničenja, a neka od njih su premeštanje svinja, klanje svinja u klaonici i na objektu za vlastite potrebe, premeštanje svežeg mesa i mesnih proizvoda izvan zona ograničenja i druge. Rešenjem su definisane zone zaštite kao i zone nadziranja, a zavisno o razvoju epidemiološke situacije, odrediće se nove zone ograničenja.

Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat će učiniti sve kako bi se afrička svinjska kuga lokalizovala i što pre iskorenila sa zaraženog područja i kako bi se sprečilo njeno dalje širenje, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

S obzirom da veliku ulogu u širenju ove bolesti ima ljudski faktor, naglašavaju da se svi koji drže svinje trebaju strogo pridržavati svih propisanih mera te svih mera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest kod svinja hitno se mora prijaviti veterinaru. Najstrože je zabranjeno zakopavanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Zbog potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge na objektima na području Vukovarsko-sremske županije, a u cilju određivanja daljih mera i aktivnosti, potrebnih za kontrolu i suzbijanje ove bolesti, ministarka poljoprivrede Marija Vučković danas će s državnim sekretarom Mladenom Pavićem i direktoricom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić posetiti Vukovarsko-sremsku županiju.

U Županji će održati sastanak s članovima Nacionalnog kriznog štaba za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link