18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Tehničkoj školi “Nikole Tesle” kroz Erasmus+ projekat razvijaju funkcionalnu pismenost kod mladih

4 min read

Funkcionalna pismenost kao izazov savremenog društva, bila je tema nedavno održanog interaktivnog seminara za nastavnike u Tehničkoj školi “Nikole Tesle” u Borovu naselju. Na seminaru su predstavljeni rezultati Erasmus+ projekta “Prevladavanje funkcionalne nepismenosti putem ICT-a kako bi se osigurala socijalna i profesionalna integracija”, koji provodi ova škola. Među predavačima bila je i Irina Marić, profesorica hrvatskog jezika, koja je održala predavanje “Funkcionalna pismenost kao izazov 21. veka”.

– Zašto danas 2023. godine moramo ukazivati na nepismenost? Ukazujemo na nepismenost zbog poražavajućih statističkih podataka, rezultata istraživanja naših učenika, koji govore da iz škole izlaze generacije učenika koji ne mogu da protumače uputstva za upotrebu lekova i ne znaju da popune obrazac, mada su novi kurikulumi usmereni na to, ali još nisu izašle nove generacije koje bi to znanje pokazale. Danas državna matura na kraju srednje škole ne propituje samo pismenost, nego treba sadržavati i čitalačku i jezičku delatnost, jer treba čitati i učiti s razumevanjem, a to su aktivnosti i ishodi koje mi još nismo dobili – podvlači Marićeva, koja se osvrnula i na uzroke funkcionalne nepismenosti kod dece i mladih.

– Svi smo svedoci unazad tri godine šta nas je sve snašlo, od same pandemije bolesti COVID-19, mobitela, online nastave …. To su sve uzroci funkcionalne nepismenosti. Deca trebaju čitati i govoriti – dodaje naša sagovornica.

Jedna od najvažnijih aktivnosti ovog projekta je izrada metodičkog priručnika za nastavnike, saznajemo od Tamare Tomić, profesorice engleskog jezika.

– Nastavnici su radili na metodičkom nastavničkom priručniku koji će sadržavati pedagoške alate. Oni će biti primenjivani u nastavi s ciljem smanjenja, prevladavanja i prevencije funkcionalne nepismenosti. Priručnik je u fazi prevođenja i biće dostupan u PDF formatu na stranicama naše škole – kaže Tomićeva.

U ovaj trogodišnji projekat, pored nastavnika iz Tehničke škole “Nikole Tesle”, uključeni su i nastavnici iz Rumunije, koji su nosioci projekta, Turske, Italije, Grčke, Severne Makedonije i Litve. Voditeljka projekta, profesorica Jasmina Šahović Žabka ističe da su učestvovali u sedam mobilnosti, a edukacije je prošlo 30 nastavnika.

– Ovaj seminar organizujemo za nastavnike drugih škola s našeg područja, da bi ih upoznali s projektom, aktivnostima i edukacijama koje smo prošli. Nakon ovog seminara imamo još mobilnosti u Grčku i Tursku, a projekat završava u avgustu – priča profesorica Šahović Žabka.

U Tehničkoj školi “Nikole Tesle” poslednjih desetak godina uspešno provode različite projekte.

– Po tim projektima smo prepoznatljivi i to je preporuka učenicima da upišu našu školu. Od 2011. godine povukli smo oko 1,3 milion evra, a taj novac smo utrošili u edukaciju nastavnika i učenika i opremanje škole – ističe direktor Đorđe Lukić.

Protekle 2022./2023. školske godine ovu školu je pohađalo 390 učenika, uglavnom s vukovarskog područja, ali i iz županjskog i vinkovačkog kraja, Dalja i Bijelog Brda.

– Pozivam svršene osmake da pogledaju informacije o našoj školi i da probaju izabrati neko od zanimanja koje nudi naša škola, Od 28. juna do 7. jula su prijave kandidata, a posle toga sledi objava rezultata. Upisi su od 11. do 13. jula – napominje Lukić.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link