18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na sednici Opštinskog veća Opštine Borovo usvojeni Pravilnici za pomoć privrednicima i poljoprivrednicima

3 min read

U Borovu je sinoć održana 16. redovna sednica Opštinskog veća opštine Borovo na kojoj su, između ostalog, usvojeni Pravilnici o uslovima, kriterijumima i načinu osvtarivanja prava na podsticajne mere privrednog i poljoprivrednog razvoja na području Opštine Borovo za 2023. godinu. Ovakve podsticajne mere Opština Borovo provodi već treću godinu za redom, istakao je načelnik opštine Zoran Baćanović.

– Kroz Pravilnik koji je namenjen privrednim subjektima sa područja opštine Borovo, privrednici se mogu prijaviti na osnovu Javnog poziva koji će biti raspisan za 10-ak dana, od danas. Mogu se prijaviti za meru povrata doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, kako bi mogli dobiti 50% tog iznosa nazad nakon uplate. Mi to vršimo kvartalno ili tromesečno, nakon dostavljenih dokaza o uplati u Opštinu Borovo. Onima koji su se prijavili na taj konkurs izvršimo povrat doprinosa u iznosu od 50% – pojasnio je načelnik Baćanović.

Pravilnik namenjen poljoprivrednim proizvođačima nudi četiri mere na koje se mogu prijaviti poljoprivrednci sa područja naše opštine, a Javni poziv biće raspisan krajem septembra.

– Prva mera je vezana za proizvodnju ili stavljanje u promet destilata i proizvoda slične vrste, druga mera podrazumeva marketinške aktivnosti koje mogu poljoprivrednici raditi i na taj način dobiti subvenciju. Postoje i dve mere koje su do sada bile češće ili više korištene kroz ovaj Pravilnik, a to su mere podsticanja voćarstva i povrtlarstva na području opštine Borovo. Mislim da će oba usvojena Pravilnika dati dobar okvir na osnovu kojeg će se moći uputiti Javni poziv našim zainteresovanim meštanima, zavisno od toga kakvim se poslom bave i da će ponovo vladati veliki interes kada ti pozivi budu i objavljeni – istakao je načelnik Baćanović koji je pozvao prvo sve privrednike, budući da će taj Javni poziv biti ranije objavljen, da se prijave na navedenu meru, a nakon toga, krajem 9. meseca i poljoprivredne proizvođače koji ispunjavaju uslove iz Pravilnika da se prijave za mere subvencije Opštine Borovo.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link