18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na Dečjem saboru u Bavaništu nagrađeni i pohvaljeni radovi učenika OŠ Borovo

4 min read

U Osnovnoj “Bora Radić” u Bavaništu u opštini Kovin prošlog meseca održan je 22. dečji sabor “Dani ćirilice 2023” Bavanište, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Kovin, na kojem su nagrađeni i pohvaljeni radovi učenika Osnovne škole Borovo. Na ovogodišnji konkurs, čija je tema bila “Život”, stiglo je 3.765 učeničkih literarnih radova, ilustracija, inicijala i kaligrafskih prepisa, vezenih radova i lutaka.

Dodeljeno je 184 nagrada, 74 pohvala i 5 specijalnih nagrada, objavili su organizatori.
Žiriranje je i ove godine obavljeno u Vukovoj zadužbini u Beogradu. Literarne radove je ocenjivao žiri u sastavu: dr Rajka Uljmanski, Ljiljana Simić, Zona Mrkalj i prof. dr Boško Suvajdžić. Likovne radove, vez i lutke ocenjivali su dr Suzana Polić, Vjera Medić i Emil Sfera.

Među nagrađenim učenicima su i učenici 4. dva razreda Osnovne škole Borovo, u kojoj je vaspitno-obrazovni rad organizovan na srpskom jeziku i pismu po modelu A.
U konkurenciji literarnih radova prvo mesto osvojio je David Stevanović.
– To je za mene nešto veliko i lepo, prva nagrada koju sam osvojio – priča David, čiji je literarni rad na temu odrastanja, odnosno zašto svako dete jedva čeka da odraste.

Drugo mesto za literarni rad pripalo je Sergeju Žabki.
– “Moji nestašluci” govore o tome kako smo smo ja i moja sestra doživeli mnoge zgode i nezgode i kako možemo u roku od pet sekundi “izneveriti” našu majku – otkriva Sergej, kome je pripalo i treće mesto za kaligrafski inicijal.
– To mi isto jako puno znači. Oduzelo mi je mnogo vremena, ali se isplati potrošiti vreme na dobar rad. To je slovo Ž, početno slovo mog prezimena – napominje Sergej.

Ana Poznanović osvojila je prvo mesto za lutku u narodnoj nošnji. Drugo mesto pripalo je Sergeju Žabki, a treće Isidori Špehar.
– Izradila sam lutku u narodnoj nošnji mojih baka. Obe moje bake su iz Dvora na Uni – kaže Ana.
– Moja lutka je u slovačkoj narodnoj nošnji, koja se nosi u Selenči. Moja porodica potiče iz Slovačke. I ja s tatom učim slovački jezik – hvali se Sergej.
– Svoju lutku sam obukla u narodnu nošnju iz Dalmacije, odakle je moja baka. Za mene je najlepša, jer je šarena i vesela – priča Isidora.Za ilustracije su pohvaljeni Sara Drobić i Aleksa Radivojević.
– Ova pohvala mi znači jako puno, iako nije prva nagrada i pohvala koju sam dobila. Slikala sam temperama motive iz srpske narodne bajke “Zlatna jabuka i devet paunica” – rekla nam je Sara.
– Za mene je to veliki uspeh, jer je prvi put da sam pohvaljen. Kada sam pročitao pesmicu “Jelenče” toliko je bila lepa i nežna da sam odlučio da je naslikam – ističe Aleksa.

Iako nije osvojila nagradu, bila je zapažena i lutka Sare Drobić u marokanskoj narodnoj nošnji. Sarina majka je iz Maroka, gde Sara u posetu rođacima odlazi svakog leta.

Nagrađenim učenicima iz srpske dijaspore, među kojima su i učenici 4 dva razreda Osnovne škole Borovo, čija je mentorka bila razrednica Snežana Šević, nagrade će biti uručene u avgustu, objavili su organizatori Dečjeg sabora u Bavaništu.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link