13/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zatvoreni 26.Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema: Godišnja nagrada “Branimir Kurucić” uručena Tihomiru Sekerušu iz Bijelog Brda

5 min read

Svečanim programom u Srpskom domu u Vukovaru sinoć su zatvoreni 26.Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji Koordinacionog odbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” na istoku Hrvatske. U proteklih 15-tak dana održano je osam programa.

– Manifestaciju smo otvorili 12.maja u Belom Manastiru, dan kasnije smo održali pesničko veče u Osijeku, 18.maja smo bili u Borovu na smotri literaraca, a 26.maja u Jagodnjaku na takmičenju recitatora. U Vukovaru je 27.maja otvorena dvodnevna likovna kolonija, uveče smo imali smotru folklora u Boboti, 28.maja dramsko veče u Markušici i večeras zatvaranje manifestacije u Vukovaru. Možemo biti izuzetno zadovoljni jer se pojačao kvalitet svih programa, a najvažnije nam je da Dane kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema prati sve veći broj posetilaca – kaže predsednik Prosvjetine Koordinacije Svetislav Mikerević.

Ovogodišnja nagrada “Branimir Kurucić” za očuvanje i razvoj srpske kulture uručena je Tihomiru Sekerušu, članu Glavnog odbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i predsedniku Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj” u Bijelom Brdu. Sekeruš se već 35 godina bavi kulturnim amaterizmom okupljajući i organizujući omladinu, zaslužan je za pokretanje bjelobrdskog društva 1986.godine, ali i obnavljanje rada 1998.godine. Pre tri godine dobio je i Prosvjetinu nagradu “Desanka Đorđević” za zasluge u oblasti amaterskog stvaralaštva.

– Ovo nije prva nagrada koju sam primio, ali razumećete da mi je najdraža zato što se zove “Branimir Kurucić”. Branimir Kurucić je jedan od najvećih organizatora kulturnog života u Vukovaru i okolini, organizovao je naš Kooordinacioni odbor za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem i bio njegov prvi predsednik. Meni je tada pripala čast da budem zamenik za njegovog života, a kasnije kada nas je napustio i predsednik Koordinacionog odbora nastavljajući njegov rad i trudeći se da uspešno održavamo Dane kulture Srba – istakao je Sekeruš za čijeg je mandata i ustanovljena godišnja nagrada “Branimir Kurucić”.

– Nagrada je otišla u prave ruke. Čestitam kolegi i prijatelju Tihomiru Sekerušu koji dugi niz godina aktivno radi i stvara u okviru Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” – poručio je generalni sekretar Prosvjete Slobodan Živković. Istakao je da je zadovoljan kvalitetom i posećenošću ovogodišnjih Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

– Ovo je jedna od najstarijih i najmasovnijih manifestacija koje se realizuju u okviru SKD”Prosvjeta” jer se održava 26 godina u kontinuitetu, a nije je prekinula ni epidemija koronavirusa koja je napravila ozbiljne probleme u funkcionisanju svih organizacija. Ovo je manifestacija na koju gledamo sa izuzetnim ponosom i trudimo se da pomognemo ljudima koji rade u našim pododborima koji su utrošili svoje slobodno vreme, a usudim se reći uložili i svoj sopstveni novac da bi ova manifestacija bila održana na ovom nivou. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim učesnicima manifestacije, a posebno onima koji su organizovali programe – rekao je Živković. Prema njegovim rečima Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” danas ima 52 pododbora, a pokrenuta je incijativa za osnivanje još dva, u Gračacu i Donjem Lapcu.

– SKD “Prosvjeta” ima potencijala, važno nam je doći u svaku sredinu gde živi značajniji broj pripadnika srpske zajednice, a pokušavamo čak i u onim sredinama gde ih ima manje formirati pododbore koji će na teritoriji grada ili opštine okupiti ljude kako bi mogli negovati svoju kulturu, jezik, baštinu i verski identitet i biti deo jedne velike porodice kakva “Prosvjeta” jeste, organizacija sa dugom tradicijom, najstarija kulturna institucija Srba u Hrvatskoj. Važno je da se očuvamo, sačuvamo i povećamo broj pripadnika naše zajednice – zaključio je Živković.

Domaćin završnog programa 26.Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema bila je vukovarska “Prosvjeta”, a učestvovali su: Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor, Dečja pevačka grupa Javorčići, Etno grupa Đurđevak iz Bobote, recitatori Nevenka Lukić i Dunja Stoparić koja je pobedila na smotri recitatora u Jagodnjaku, Tamburaški orkestar Vučedolski zvuci za vokalnim solistima Živojinom Jergićem i Milisavom Petkovićem i Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” iz Vukovara. Manifestaciju je zatvorila potpredsednica SKD”Prosvjeta” Radmila Latas zahvalivši svim učesnicima, domaćinima i organizatorima.

Tekst i foto: Radio Borovo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.