15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoren jubilarni 20. MESDAM u Pačetinu

6 min read

Predstavom “Bračna komedija” Scene Maska iz Šapca u Pačetinu su otvoreni jubilarni 20. Međudržavni susreti dramskih amatera u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Pačetin i Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević”. Prvi put pačetinskoj publici predstavili su se prvaci šabačkog pozorišta Aneta i Ivan Tomašević.

– To je naša najnovija predstava, 13. januara je bila premijera. Ima dva glumca, bračna komedija, muž i žena kojima je to drugi brak, oboje imaju po dvoje dece iz prvog braka, a imaju i dvoje zajedničke dece. Izlaze u restoran da proslave 17 godina braka i onda se tu otvaraju neke neočekivane teme, dolazi do sukoba , ali i pomirenja – ukratko je prepričao sadržaj predstave Ivan Tomašević, tekstopisac, režiser i glumac. Ovo im je , kaže, prvo gostovanje u Hrvatskoj, a do sada su nastupali u Nemačkoj, Austriji, Rusiji, Češkoj i državama bivše Jugoslavije.

Prvakinja šabačkog pozorišta Aneta Tomašević koja je i u stvarnom životu i u ovoj komediji supruga režisera Ivana Tomaševića zadovoljna je dobrodošlicom.

– Mogu vam reći da su nas jako lepo dočekali, uslovi za predstavu su dobri, selo je divno, puno zelenila, cvrkuta ptica i zaista se lepo osećam. U ovoj predstavi se zovem Jelena Srećković i u drugom sam, srećnom braku sa Danilom Srećkovićem. To je jedna priča u kojoj svako može da se pronađe, jedna duhovita priča o braku i bračnim odnosima, o tome kako su ljudi, kad su dugo zajedno, sposobni da najmanju sitnicu pretvore u svađu, ali i da se isto tako brzo pomire – kaže Aneta.

Predsednik pačetinskog pododbora “Prosvjete” Petar Musić izrazio je zadovoljstvo što su bili u mogućnosti da za 20. jubilarni MESDAM dovedu najveći broj učesnika, kako iz Hrvatske tako i iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

– Ja sam prezadovoljan, mislim da je predstava bila izvanredna i da je urađena sa puno entuzijazma i volje. Videćemo kakve će biti ostale predstave koje će biti održane do 18. juna. Pozivam sve da dođu u Pačetin. Dođite da se družimo, smeh svima dobro dođe – poručio je Musić.

Ovogodišnji MESDAM otvorenim je proglasila potpredsednica Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Radmila Latas.

– Želim da im čestitam svih ovih 20 godina, to je veliki jubilej, puno je rada i angažovanja trebalo da bi se sve organizovalo. Ako se samo razmisli koliko je to odigranih predstava, ove godine je 13, pa kad se to pomnoži i koliko je tu divnih glumaca došlo iz raznih mesta i koliko je tu kontakata s kojima su dramski amateri iz Pačetina, jednog malog mesta, ostvarili sa dramskim amaterima iz naše i susednih država. Ja im čestitam na tom entuzijazmu svih ovih godina i želim im i dalje puno uspeha u radu – poručila je Radmila Latas.

Na MESDAM-u će do 18. juna biti odigrano 13 predstava. Večeras je na programu predstava “Čkalja” Amaterske pozorišne trupe iz Kruševca, a sutra, 4.juna nastupiće dramski amateri iz Amaterskog pozorišta KUD-a “Brile” iz Beočina s predstavom “Terapija”. Amatersko dramsko pozorište “Pepo Krsto” iz Surduka s predstavom “Velike makaze” gostuje 8.juna, a dan kasnije pačetinska publika će imati priliku da pogleda dve predstave: “Trudnoća” Prosvjetinog pododbora iz Krnjaka i “Francusko-pruski rat” u izvođenju domaćina, dramske grupe KUD-a “Branko Radičević” iz Pačetina. Iz Banatskog Karađorđeva 10. juna stižu glumci Amaterskog pozorišta “Jovica Jelić” koji će odigrati predstavu “Mećava”, a 11. juna nastupaju Teslićani iz Amaterskog dramskog pozorišta “Branislav Nušić” s predstavom “Niko nije savršen”. U četvrtak 15. juna s početkom u 17h publici će se predstaviti Lutkarska grupa “Jadrani” iz OŠ “14. oktobar ” iz Draginca, koji će izvesti predstavu “Vuk i sedam jarića”. Domaćini će istog dana odigrati dečju predstavu “Lenji vuk i Crvenkapica”. Dan kasnije nastupiće Kreativni centar “Artelje” iz Inđije s predstavom “Udavače”, a 17.juna Gradsko pozorište “Teatar 91” iz Aleksinca s predstavom “Zvezdana prašina”. Poslednji dan MESDAM-a, 18.jun, rezervisan je za domaćine i premijeru nove komedije “Mreža”. Samo predstave za decu koje će biti prikazane 15. juna počinju u 17 časova, a ostale u 20,30 časova na Letnjoj pozornici u Pačetinu.

Jubilarni MESDAM finansijski su podržali Opština Trpinja, Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, SKD “Prosvjeta” iz Zagreba, Srpsko narodno veće Zagreb, Zajedničko veće opština Vukovar i Opština Borovo.

Pored brojne publike, otvorenju MESDAMA prisustovali su zvaničnici ovdašnjeg društvenog i političkog života, između ostalih, konzulica Republike Srbije Ljudmila Ostojić, vukovarsko-sremski dožupan Srđan Jeremić, generalni sekretar “Prosvjete” Slobodan Živković te predstavnik ZVO-a Veljko Maksić.

Tekst i foto: Sandra Mijatović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link