21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Akcijom “Hodaj u mojim cipelama” Udruženje “Vukovarski leptirići” predstavilo kako se osobe s invaliditetom osećaju

4 min read

Članovi Udruženja “Vukovarski leptirići” na platogu glavnog gradskog trga u Vukovaru održali su javnu akciju simboličnog naziva “Hodaj u mojim cipelama”. Po rečima predsednice ovog udruženja Viktorije Matin, cilj akcije je osvestiti o važnosti suzbijanja diskriminacije na osnovu invaliditeta i preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom i deca s teškoćama u razvoju te ponuditi rešenja za podršku i ravnopravnost ovih ranjivih grupa.

– Za građane smo pripremili da iz prve ruke osete kako je to kada si osoba s invaliditetom, kako je to imati psa vodiča pored sebe, kako je to kada staneš blizu auta kojim se prevoze osobe s invaliditetom. Osobe s invaliditetom se bave različitim sportskim aktivnostima tako da smo ovde pokazali sedeću odbojku, kuglanje i košarku. Ako im se to omogući, ako osobe imaju adekvatan prostor i kolica mogu se baviti sportom, mogu biti deo zajednice i društva. Imamo poligon sa terapijskim psom, senzorne aktivnosti i asistivnu tehnologiju tačnije komunikaciju koja spada u osnovno ljudsko pravo i to je ono što želimo da bude u svim našim školama, da neverbalni učenici mogu pomoću asistivne tehnologije da komuniciraju – rekla je Matin koja je istakla i da osobe s invaliditetom često nemaju samostalan i prilagođen pristup socijalnoj zaštiti, javnom i kulturnom životu, bolnicama, sudovima, bankomatima i trgovinama zbog arhitektonskih barijera što je protivno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, dokumentu proizašlom iz načela Opšte deklaracije o ljudskim pravima.

– U Hrvatskoj je jasno da niko ne želi diskriminisati i omalovažavati osobe s invaliditetom. Previše se prema tim osobama ponašaju s velikim pijetetom što znači da postoji razlika, a mi to ne želimo. Želimo biti 100% uključivi i ravnopravni. To je ono što želimo poručiti svima. Želimo da nam se omogući da možemo imati pristup svagde, da ne postoje arhitektonske barijere, takođe da naša deca mogu ići u redovne vrtiće, škole, na fakultete i na kraju da se osobe s invaliditetom zapošljavaju što mogu, samo im treba dati šansu – rekla je ovom prilikom Matin.

Marina Mordoš, radna terapeutkinja ovog udruženja, pojasnila je da su prilikom akcije članovi udruženja građanima pokazali kako se osobe s poteškoćama osećaju ako im je porušen balans ili oštećeno čulo vida ili sluha.

– Smatram da osobe jako dobro pamte emocije i znaju kako se osećaju. Jako je bitno, kad im damo određeni iskustveni zadatak, da ih pitamo kako se osećaju. Da nam iznesu taj osećaj uznemirenosti, osećaj nemoći i frustracije, na taj način zaključimo da se tako oseća neko kome je zaista potrebna pomoć i pravovaljani pristup – priča terapeutkinja Marina.

Ines Kuzman, studentica fizioterapije probala je zatvorenih očiju da hoda uz pomoć terapijskog psa.

– Žmurila sam, čudan je osećaj jer strah blokira, ali treba se samo prepustiti psu da nas vodi. Probala sam i transfer iz kolica u auto, to je jako teško jer treba koristiti noge i nekako se snaći za čega treba dosta snage i prostora – pojasnila je Ines.

Udruženje “Vukovarski leptirići” ovom akcijom želelo je da osobama s invaliditetom ili deci s poteškoćama u razvoju osiguraju društvo jednakih mogućnosti.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.