22/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Počelo unutrašnje opremanje zgrade Radničkog doma za potrebe Veleučilišta Lavoslav Ružička

5 min read

U zgradi Radničkog doma u Borovu naselju, u koji treba da se preseli vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička, potpisani su ugovori o unutrašnjem opremanju prostora. Ugovori su potpisani s firmom Bonavia d.o.o koja će zgradu opremiti nameštajem, firmom Ofir d.o.o. koja će provesti opremanje u vidu računarske opreme. Potpisan je ugovor o sufinansiranju s Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara, a putem kojeg je Grad Vukovar osigurao sredstva za unutrašnje opremanje zgrade.

Predsednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević čestitala je gradonačelniku Penavi te stručnim službama Grada Vukovara na uspešno provedenom projektu te dodala da je Fond partner Gradu Vukovaru za ulaganje u mladost i znanje.

– Mi smo do sada pratili projekat, rekonstrukciju obrtničke građevinske radove sa 17 miliona kuna. Na zadnjem Upravnom odboru je donesena odluka da se nastavak projekta u 100% iznosa u ukupnom iznosu 1.100.000 evra prati za opremanje do završetka, tačnije do potpune upotrebe ovog objekta. Izuzetno je bitno da su to projekti koje provodi grad Vukovar. Nadam se da će se s novim potpisanim izvođačima ta saradnja isto tako biti brza i efikasna i nadam se u rokovima u ime Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara želim istaknuti samo da ulaganje u znanje, ulaganje u mladost nije naš moto nego naš život u tome smo partneri sa gradom Vukovarom i nastavljamo dalje saradnju – rekla je ovom prilikom Blažević.

Prodekan za poslovanje i saradnju s privredom Veleučilišta Lavoslav Ružička Slobodan Stojanović je naglasio da je plan da se preselenjem u novu zgradu pokrenu i novi studijski programi iz područja biomedicine i zdravstva i STEM-a, ali i uspostavljanja 4. i 5. godine studija trgovine i prava. Veleučilište trenutno ima oko 1000 redovnih i vanrednih studenata, a cilj je da se preselenjem i novim programima taj broj poveća, rekao je Stojanović.

– Uključen sam lično ispred Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru još u fazi izrade projektne dokumentacije i na neki način kao kontakt osoba sarađujem sa stručnim službama grada. Zahvaljujem se pre svega gradu Vukovaru, fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara i evropskim fondovima budući da je ovo izuzetno ulaganje koje će sigurno doprineti unapređenju nastavnog procesa i uopšteno rada na Veleučillištu Lavoslav Ružička u Vukovaru. I sadašnji prostori su ok, ali u svakom slučaju ovo je veliki iskorak, posebno ako ga posmatramo nakon izgradnje studentskog doma koji je pušten u rad 2018. godine. To je velika investicija – smatra Stojanović.

Gradonačelnik Ivan Penava, koji je ugovore potpisao ispred Grada Vukovara, je naglasio da se nada da će opremanje biti gotovo u rokovima i da će studenti sledeću akademsku godinu početi u novoj zgradi.

– Danas smo potpisali ugovor o opremanju ovog objekta koje u celini snosi Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara mada sam i taj ugovor potpisao sa predsednicom fonda gospođom Ljiljanom Blažević gde se grad Vukovar ne nalazi u ulozi investitora. Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara finansira celokupnu stvar, a krajnji korisnik će biti Veleučilište Lavoslav Ružička tako da nas zasigurno očekuje još jedno potpisivanje vezano za donaciju opreme ili par ugovora o korištenju opreme. Smisao cele priče je da zahvaljujući firmama koje su partneri na projektu koje su dobili putem konkursa javne nabavke ove projekte vrednosti, za ove dve grupe o kojima danas pričamo je uručena oprema i računarska oprema od 650.000 evra koja će biti dovoljni za jedan normalan rad – poručio je Penava.

Projekt rekonstrukcije zgrade Radničkoga doma te prenamena u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke kapitalni je projekat i deo Intervencijskog plana Grada Vukovara. Radove vredne 1,26 miliona evra gotovo u celosti finansira fond, a Grad Vukovar je investitor.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.