15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine proslavilo krsnu slavu

4 min read

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine (ZUSOP) proslavilo je u petak u Borovu svoju krsnu slavu – Prenos moštiju Svetog Save. Na proslavi se okupilo više od 130 članova i simpatizera društva, ali i predstavnika ovdašnjeg društvenog i političkog života, saznajemo od predsednika Rajka Lukića.

– Obeležavanje krsne slave je srećan dan okupljanja porodice i prijatelja. To je naša tradicija. Nadamo se da ćemo i ubuduće 19. maja proslavljati našu slavu, da bude ovoliko naroda, da budemo živi i zdravi i da proslavljamo našeg zaštitnika u zdravlju i veselju – poručio je Lukić.

Proslava je počela Večernjim bogosluženjem u sali parohijskog doma u Borovu. Ovogodišnja kuma bila je Milka Savić sa porodicom

– Predivno je. Ne mogu to objasniti rečima. Malo imam i tremu, ali toliko je lepo da bih svima poželela da uzmu učešće kao kumovi – priča Milka, od koje je kumstvo za iduću godinu preuzela dugogodišnja članica ZUSOP-a Stana Marković.

Crkveni obred osvećenja slavskog kolača i žita obavili su arhijerejski namesnik borovski, protojerej-stavrofor Čedo Lukić i protonamesnik Dragan Serdar, koji je predsedništvu ZUSOP-a i članovima čestitao krsnu slavu.

– U ime sveštenstva naše parohije čestitam krsnu slavu našem ZUSOP-u. Udruženje je prepoznato u našoj zajednici kao vredno i predano, u nastojanju da sačuvaju svoje običaje i tradiciju kraja iz kojeg potiču. To je za nas velika radost. To je i jeste naš poziv, da budemo čuvari onoga što je lepo i vredno u našem narodu. Zaista se radujem što u našem Borovu imamo ovako vredno, dobro i lepo organizovano udruženje. Neka im je srećno i blagosloveno, neka još mnogo godina slave svoju krsnu slavu i daj Bože više ovakvih susreta, ovim lepim i divnim povodima – rekao je u izjavi za Radio Borovo starešina hrama Svetog Stefana u Borovu.

Nakon službe i obilaska hrama Svetog Stefana u generalnoj obnovi, u velikoj sali na stadionu upriličena je svečana večera i druženje uz violinu i šargiju.

Uz članove, simpatizere i goste iz Hrvatske i inostranstva, proslavi krsne slave ZUSOP-a prisustvovali su i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

Zavičajno Udruženje Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu osnovano je u oktobru 2009. godine, sa ciljem negovanja tradicije i običaja Ozrenaca i Posavljaka, koji se na vukovarsko područje doseljavaju iz ekonomskih razloga, uglavnom 1950-ih i 1960-ih godina. Udruženje danas okuplja više od 150 članova iz Borova, ali i drugih mesta u našoj okolini i šire.

Tekst i foto: D.Zečević/Radio Borovo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link